Hirdetés

eARC, HDMI, optika - megmutatjuk, mire figyelj, ha tévéről van szó



|

Az eszközök között a hangsávot optikai- és HDMI-kábellel egyaránt továbbíthatod. Megmutatjuk, melyik verzió mire képes és mikor melyiket érdemes választanod.

Hirdetés

Ha elégedett vagy frissen vásárolt tévéd képminőségével, következhet a hang felturbózása - hiszen csak elvétve akad olyan készülék, amely ezen a téren is képes brillírozni. Akár hangprojektort, akár komolyabb hangrendszert szeretnél a tévéhez csatlakoztatni, alapvetően két lehetőséged van: használhatsz a célra HDMI-kábelt vagy optikai összeköttetést. Megmutatjuk, melyik mire képes, és hogy mikor érdemes használnod őket.

Közös az optikai csatlakozóban és a HDMI-kábelben, hogy digitális hangot továbbítanak az eszközeid között. Ebből adódóan a hangminőséget direkt módon nem befolyásolja, hogy melyik típust választod. Az optikai kábel ugyanakkor csak és kizárólag a hangot továbbítja, míg a HDMI-csatlakozó a képet is - ezért utóbbi kényelmesebb megoldást lehet, mert előfordulhat (de egyáltalán nem biztos), hogy kevesebb kábelt is használhatsz.

Optikai kábel

Az optikai összeköttetés nem egy mai darab: a Toshiba fejlesztéseként 1983-ban jelent meg először. Eredetileg CD-lejátszókhoz tervezték, de később rengeteg más eszközön is elterjedt, gyakorlatilag szabvánnyá vált a digitális hang továbbításához. Szinte minden tévén megtalálható mind a mai napig, de a hangrendszerek többsége is tartalmazza ezt a csatlakozót. A szórakoztatóelektronika világában egyébként az egyedüli olyan összekötő, amely nem elektromos impulzus továbbításával, hanem lézerfény segítségével működik. Sávszélessége szabvány szerint nem túl nagy, így legfeljebb Dolby Digital illetve DTS szabványú hang továbbítására képes, 5.1 csatornával, ami a mai, komolyabb házi mozi rendszerekhez már kevés.

Ha régi erősítőd van, vagy a tévéd csak optikai csatlakozón keresztül tudja a hangot továbbítani, nyugodtan használd ezt. Egy hangprojektor és a tévé csatlakoztatásához ez az interfész is kiválóan alkalmas.  A hangminőséggel biztosan nem lesz probléma, gond legfeljebb abból adódhat, ha a tévé nem tud mit kezdeni a Dolby Atmos, illetve a DTS HD Master Audio hangformátumokkal. Ezek direkt módon semmiképp sem továbbíthatók optikai csatlakozón keresztül, de egyes tévék képesek arra, hogy a hangot ilyenkor sztereó formátumra lekeverve továbbítsák a hangrendszer felé. Néhány nagyon régi tévé viszont egyáltalán nem tud Dolby Digital és DTS hangsávot optikai kimenetre továbbítani, ebben az esetben sajnos a tévé cseréje a legpraktikusabb megoldás.

Hirdetés

HDMI-kábel

A fentiekből következik a HDMI-kábel egyik legnagyobb előnye, vagyis hogy jobb minőségű hangot is képes továbbítani, mert a Dolby TrueHD, Dolby Atmos és DTS HD Master Audio hangsávokat is kezeli. Ennek a gyakorlatban persze csak akkor van jelentősége, ha olyan hangrendszert használsz, amely fogadja ezeket a formátumokat, és megfelelő számú (és minőségű) hangszóróval rendelkezik ahhoz, hogy tudjon is mit kezdeni velük.

Nem szabad azonban elmenni amellett sem, hogy a HDMI-kábel használata további előnyökkel is jár. 2009 óta a szabvány része a HDMI ARC. A betűszó az Audio Return Channel rövidítése, funkciója pedig benne van a névben: egy visszafelé irányuló csatornát biztosít a hangsáv számára. Vagyis HDMI bemenet esetén audio kimenetet, HDMI kimenetnél pedig audio bemenetet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tévé megjelölt HDMI csatlakozóját összekötve a hangrendszerrel, bármilyen forrásból is érkezzen a tévébe a hang, az továbbítása kerül a hangrendszer felé. Ugyanakkor itt is előfordulhat, hogy az adott tévé nem kezel minden hangformátumot, mert az ARC csak egy interfész, az pedig a gyártón múlik, hogy mit kezd vele. A szűkös sávszélesség miatt továbbá a Dolby TrueHD, Dolby Atmos és DTS HD Master hangsávok nem eredeti minőségben, hanem 5.1 csatornára lekeverve, tömörítve továbbíthatók.

Hogy egy gyakorlati példával éljünk: a Blu-ray lejátszót összeköthetjük közvetlenül a Dolby Atmos-képes hangrendszerrel HDMI-kábelt használva, majd a tévét ráköthetjük a hangrendszerre, szintén HDMI-kábellel. Ebben az esetben a hangrendszer a Blu-ray lejátszó hangját fogadja, a képet pedig továbbítja a tévé felé, ha pedig Netflixen nézünk meg valamit, a hangrendszer ugyanazon a HDMI-kábelen fogja a tévéből érkező hangot megkapni.

Az ARC ráadásul a HDMI 2.1 bevezetésével tovább okosodott; az eARC az 1 Mb/s-os sávszélességet 37 Mb/s-ra növelte, utat nyitva a teljes értékű Dolby TrueHD, Dolby Atmos és DTS HD Master Audio hangsávok kezeléséhez. Ez tehát a legjobb megoldás, de sajnos még fiatal, így csak kevés készülék támogatja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.