Hirdetés

Hardvertörténelem: emlékszel még a Creative Sound Blaster hangkártyákra?



|

Nem egyedüliként kezdték, de végül a többiek közül kiemelkedve formálták át a PC-s hangképzést. Örökségük kitörölhetetlen a hardveres történelemkönyvekből.

Hirdetés

Sokak szemében csak egy halom vasdarab, de azért ha valaha lenyitottad a számítógépház oldalát, feltételezzük, hogy alapvetően pozitívra váltott az összkép a fejedben. Az egész rendszer működése egységként és részelemenként bámulatos csapatmunka, ráadásul van egyfajta hierarchia a gépházon belül, de mi most nem a processzoros és videokártyás legendákra helyezzük a hangsúlyt jelen cikkünkben. A főkomponensek technológiai jellemzőit és teljesítményét tekintve alapvetően határozzák meg a PC erejét és tudását, vannak azonban azok az elemek, amikről a kelleténél kevesebb szó esik, nemcsak most, hanem úgy általában.

Persze, előfordul, hogy egy-egy felkapott téma, technológiai ugrás vagy felhasználói igényváltozás kiemeli a sötétből a mellőzött hardvereket, de a tapasztalat az, hogy amint fordul a "szélirány", olyan gyorsan tűnik el a süllyesztőben a korábban fényárban úszó márka. A Creative-féle Sound Blaster történetet tiszteletlenség lenne eképp jellemezni, de az is tény, hogy aki ott volt a hangkártyák aranykorának csúcsán, mint felhasználó, most furcsállhatja, hogy ez a PC-s összetevő valahogy minden fronton kikerült a PC-építős radar alól. Félreértés ne essék, a számítógépes audio manapság is legalább annyira fontos, mint két-három évtizeddel ezelőtt és a Sound Blaster, vagyis Creative, mint cég is él. A fő különbség talán ott van, hogy más miatt kerül számításba, másképp értékelik és a platformközpontúság kialakulása egyfajta elnyomásba terelte a hanggeneráláshoz szükséges, dedikált eszközöket.

Senki ne csináljon belőle hiúsági kérdést, és a fiatalság érzése semmiképp se keltsen rossz érzéseket, de a Creative Technology első perceit 1981-ben élte meg, ami egészen távolinak tűnik. Pedig mintha tegnap vásároltuk volna az első Sound Blaster hangkártyákat, majd dobtuk el a hajunkat a Live! verzióktól, és nem keveset értetlenkedtünk az Audigy 2 és 4 közötti minimális különbségeken. Majd egy teljesen új széria, az X-Fi eljövetele igyekezett a hangkártyákra terelni a figyelmet: ez a széria a hangképzést, mintavételezést, átvitelt mindvégig mérnöki szemmel emelte magasabb szintre.

Gyere, és legyél te is PCW Max tag!

Olvasd tovább minden cikkünket és élvezd a tagoknak járó extra kedvezményeket egész hónapban akár egy pizzaszelet áráért!

Kipróbálom
Már előfizető vagyok, bejelentkezem
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.