Hirdetés

Használt PC-t féláron? Megnéztük, mi az igazság



|

Tartja a mondás, hogy ha bátor vagy és használt komponensekből építesz gépet, százezreket spórolhatsz. Viszont a piac megváltozott, ezért megnéztük, mit tartogat a használt piac egy PC gamer számára.

Hirdetés

Nagy kihívás lett az utóbbi években asztali számítógépet építeni, sőt, sokak szerint teljesen értelmét is vesztette. Mi tagadás, a piacot és a végfelhasználókat rengeteg irtózatos csapás érte, kedve a pandémia alatt kialakult hiánnyal, a kriptoláz miatt elszállt VGA-árakon át a gyártási nehézségekig. Na és persze az inflációt se felejtsük ki. Mégis, az utóbbi néhány hónapban rendeződni látszottak az erőviszonyok, ezen felbuzdulva össze is állítottunk két, modern gaming konfigurációt, amelyekkel már bátran neki lehet vágni bármelyik AAA-játéknak.

Konzol vs. PC - nem egyértelmű a döntés

Egy inteles és egy AMD-s gépet mutattunk be előző cikkünkben (link fentebb), amiket elfogadható teljesítményű és jó ár/érték arányú, megbízható komponensekből válogattunk össze. Az ár mindkét esetben 300 ezer forint alatt maradt (Windows, monitor és perifériák nélkül), vagyis a klasszikus értelemben vett "olcsó" PC-kről ezúttal sem beszélhetünk. Az olvasói visszajelzések is arra világítottak rá, hogy ezen gépek még mindig nem vehetik fel a versenyt a jelenlegi játékkonzolokkal, amelyek 200 ezer forint magasságában kínálnak 4K-felbontású, akár ray tracinggel megfűszerezett játékélményt. Persze az ellenérvek is elhangzottak: például nem szabad elfelejteni, hogy a PC tanulásra, munkára is kiválóan alkalmas, ráadásul ha már megvetted, onnantól a játékok, kiegészítők is olcsóbbak rá, mint konzolokra.

Hirdetés

Szintén nyomós érv a PC-k mellett a dinamikus bővíthetőség: ha jól összeválogatott komponensekből, jövőtálló alapokra építesz ma gépet, az 5, vagy akár 10 évig is hű társad lesz úgy, hogy mindig elég csak a leggyengébb láncszemet cserélni. Például egy-egy CPU- vagy VGA-cserével akár megduplázhatod a teljesítményt, növelheted a RAM- és SSD-kapacitást, leválthatod a hangrendszert és a hálózatos részt, vagy az egészet átpakolhatod egy másik, dizájnosabb gépházba. Mindezt az gép teljes árának töredékéért. De most inkább koncentráljunk az eredeti problémára, ami nem más, mint az alapkonfigurációk magas ára.

Árnyesési trükkök

Ahogy előző cikkünkben is írtuk, itt-ott még le lehet faragni a 300 ezer forint körüli árból pár tízezer forintot, ám ezek mindegyike fájdalmas kompromisszummal, vagy rizikóval jár. Például lehet feleannyi a RAM, gyengébb a CPU, esetleg lassabb az SSD - de bármelyiket is választod, azt a gép teljesítményén is érezni fogod. Szintén lehet 140 ezer helyett 60 ezer forintos grafikus kártyát kapni, de ezzel már a 1080p-s felbontás sem lesz röccenésmentes. Maradjunk inkább a két, eredetileg összeállított konfigurációnknál, mint bázispont, és keressünk más, kompromisszummentes megoldást.

Sok DIY gépépítő a számítógépház-tápegység-Windows triumvirátuson igyekszik nagyot spórolni, mások pedig a billentyűzet-egér-headset kombónál elégszenek meg a szakáruházak pénztárai melletti polcról leemelhető alapszettekkel. Ha csak a végösszegre fókuszálsz, ezekkel a trükkökkel is szép megtakarítást érhetsz el: például kapsz házat és tápot már 4-5 ezer forintért is (mi 30 ezer forintot költöttünk rá), a perifériahármast pedig 5-6 ezerért letudhatod a minőségi, 20-50 ezer forintos szettek helyett.

Ha a teljesítményből és szolgáltatásokból, valamint a minőségből sem szeretnél lejjebb adni, a használt hardverpiacra érdemes ellátogatni. Ez azonban könnyen nagyon veszélyes területté válhat, ha nem vigyázol, ezért néhány szabályt mindenképpen tartsál be.

Légy kitartó, türelmes és rugalmas: Új komponenseknél nem is kérdés, hogy azért fizetsz, amit valóban meg szeretnél vásárolni. Ha viszont a használt piacról válogatsz, a kínálat befolyásolhatja választásodat. Nem érdemes foggal-körömmel ragaszkodni a kiszemelt komponenshez. Ha például az alaplap gyártója más, de a szolgáltatás, a chipkészlet és az ár stimmel, nem érdemes várni. Szintén lehetsz rugalmas az SSD, a RAM, a tápegység beszerzésekor. A ház már problémásabb: ha nem tetszik a kínálatból egyik sem, várj még, vagy ebből inkább válasszál újat.

Ha a használt piacról tervezed megvásárolni komplett gépedet, készülj arra, hogy hosszabb ideig fog tartani, míg összeszeded a komponenseket. Érdemes a félkész konfigurációkat is átböngészni - ha rugalmas vagy, ezekkel olykor komoly összegeket, futkározást, egyeztetést spórolhatsz meg.

Megbízható eladó: Néhány online piactéren lehetőséged nyílik az eladó megbízhatóságának ellenőrzésére, amit az előző vásárlók értékelése alapján számol ki a rendszer. Általában a pozitív és negatív szöveges értékeléseket is el tudod olvasni. Részesítsd előnyben azokat, akikkel elégedettek voltak korábbi vásárlói és már régóta aktív szereplője az adott piactérnek. Ha szeretnél, adás-vételi papírt is aláírathatsz az eladóval: ha erre nem hajlandó, inkább keress más partnert.

Garancia: Ha zéró garancia van egy termékre, azt inkább felejtsd el - még akkor is, ha az ár nagyon vonzó. Ki tudja, talán éppen valami eltitkolt probléma miatt olyan barátságos az árazás. A minimum, hogy kipróbálási garanciád legyen, de jobb, ha több hónapig, vagy akár évekig szól még a garancia az adott komponensre. Ha ezt az eladónál tudod érvényesíteni, az kevésbé előnyös, a legjobb, ha hivatalos papírt kapsz, amely valamelyik ismert, hazai kereskedéshez szól. A hosszabb, több éves garancia egyedül talán a számítógépháznál nem olyan fontos, de az alapos szemrevételezés, a kipróbálási garancia itt sem árt.

Kipróbálási lehetőség: Akár élő garanciával rendelkező, akár papírok nélküli terméket vásárolsz, a kipróbálási lehetőséghez ragaszkodj. A legjobb, ha személyes átvételt tudsz megbeszélni az eladóval, ha viszont csomagküldéses az adás-vétel, előre fixáljátok le írásban, hogy kit terhel a visszaküldés postaköltsége a vásárlástól való elállás esetén. Előnyös, ha az adott komponenst az eladónál személyesen is ki tudod próbálni: ez különösen igaz a processzor, vagy például a videokártya esetén. Ha otthon próbálod ki a terméket, ezt érdemes minél előbb megtenni, ne hetekkel-hónapokkal később próbáld visszaadni az eladónak a megvásárolt komponenst.

Fizikai ellenőrzés: Ha fizetés előtt meg tudod nézni a komponenst, vedd szemügyre kívülről: mennyire vigyázott rá tulajdonosa, karbantartotta-e, takarította-e rendszeresen PC-jét, és az sem árt, ha megvan a termék doboza, kiegészítői.

Tesztelés: A frissen vásárolt komponenst érdemes minél előbb munkára fogni. Építsd be gépedbe és a hardver típusától függően zúdíts rá irreálisan sok munkát. Alaplapnál, RAM-nál és CPU-nál terheld le az összes magot, fusson a Prime95 és a CineBench R23, grafikus kártyánál a Furmark, SSD-nél pedig a CrystalDiskMark és az AIDA64. Gond, fagyás esetén lokalizáld a hibás komponenst, dokumentáld a hibát és azonnal vedd fel a kapcsolatot az eladóval.

Visszajelzés: Nem kell megijedni a használt piacon fellelhető komponensektől, ha odafigyelsz, nem dőlsz be az átveréseknek, nem utalsz bárkinek kérdés nélkül, nem érhet csalódás. Ha minden rendben ment az adás-vétel során és a termék is megfelelő, vedd a fáradtságot és értékeld az eladót, hogy az utánad következő vásárlók is tudják, megbízható partnerrel van dolguk.

Ne is álmodj árfelezésről

Voltak olyan idők, amikor a használt hardvereknek olyan alacsonyan volt az áruk, hogy ügyesen lavírozva akár az új komponensek árának feléért is beszerezhetted új géped összetevőit. Ez ma már nincsen így, az elmúlt néhány évben nagyon sokan fordultak a használt hardverek felé és a nagyobb kereslet az árakat sem hagyta túl alacsonyra zuhanni.

Ezúttal a két, múlt hónapban összeállított konfigurációhoz ragaszkodva igyekeztünk használt komponensekből felépíteni az AMD-s és inteles PC-t. A rugalmatlanság nem is engedte, hogy túlságosan nagyot spóroljunk, a két gépnél 70-80 ezer forintot sikerült megtakarítanunk, ami azért még így sem olyan rossz eredmény. A táblázatban is látható áraknál nem a legalacsonyabbakat vettük figyelembe: odafigyeltünk a garancia meglétére, az eladó értékeléseire és a kínálatban szereplő komponensek átlagárát írtuk be. Például a CPU-knál találtunk 20 ezer forintos, megbízható ajánlatot is, ám ezeket 1-2 óra alatt el is vitték, így az ilyen vételekhez a szerencse mellett sok türelem, idő és kitartás kell, ami nem minden vevőre jellemző.

Kissé torzítja a képet, hogy az SSD- és a RAM-árak jelenleg újonnan is olyan alacsonyan vannak, hogy használtan sem tudtunk túl sokat spórolni. Hasonló a helyzet a számítógépházzal és a tápegységgel is: itt is csupán pár ezer forintot tudtunk lefaragni, ráadásul a háznál igencsak rugalmasnak kellett lennünk dizájn tekintetében. Ha egy PC-ház megtetszik, lehet, hogy jobban jársz, ha újonnan szerzed be, vagy többet vársz egy igazán jó ajánlatra.

Erősebb gép ugyanannyiért

Azt is megnéztük, milyen lehetőségeid vannak, ha a megspórolt kb. 70-80 ezer forintot is elköltve kicsit erősebb gépet szeretnél. Az alaplapot, RAM-ot, SSD-t, házat és tápegységet mi nem bolygatnánk, inkább a processzorra és a videokártyára érdemes fókuszálni. Az AMD-konfignál belefér az árba az AMD Ryzen 5 5600X, esetleg az 5700X, amiknek az extra erejét már megéreznéd, de az igazán látványos gyorsulást a Ryzen 7 5800X3D hozná, viszont ezt 100-110 ezer forintért mérik, ami minden megspórolt pénzedet elvinné. Helyette inkább a CPU-fejlesztésre költs 20-30 ezer forintot és a maradék 40-50 ezer forintból próbálj megcsípni egy Radeon RX 6800 XT-t, vagy egy Nvidia GeForce RTX 3080-at.

Az Intel alapokra épített gépnél szintén a processzorfejlesztésre érdemes költeni. A Core i5-12400F-re alig kell 20 ezer forintot ráfizetni, viszont egy Core i5-12600K/13400F elvinné majdnem az összes megtakarított pénzt. Ehelyett ügyelj géped kiegyensúlyozott teljesítményére és inkább a videokártyában lépkedj feljebb: a Radeon RX 6800 XT vagy a GeForce RTX 3080 itt is jó választások, így még bővítés nélkül is legalább 1,5-2 évig minden játék hasítani fog a 300 ezer forint alatt megépített gépeden, később pedig könnyedén (és olcsón) tudod majd tovább fejleszteni ezeket a konfigurációkat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.