Hirdetés

Végre: hat év után először nőttek a PC-eladások



|

Ráadásul mindkét nagy elemzőcég egyetért ebben, szóval nem csak valami statisztikai hibahatárról van szó. Fel, támadunk!

Hirdetés

A Gartner és az IDC egyaránt megerősítette, hogy 2018 második negyedévében egyértelműen több PC-t adtak el, mint az előző év hasonló időszakában. Az IDC 2,7 százalékos, míg a Gartner 1,4 százalékos növekedést számolt.

Hirdetés

Az eltérés abból adódik, hogy a két cég más és más módszerekkel számolja az eszközök eladásait. Az IDC például PC-nek számolja a Chromebookokat, de kihagyja a Windows-t futtató tableteket, még azokat is, amelyek billentyűzet hozzápattintásával laptoppá alakíthatóak, mint amilyen a Surface Pro. A Gartner viszont PC-nek számolja ezeket a táblagépeket, viszont kihagyja a Chromebookokat.

Lényeg a lényeg: bár már tavaly is látszott, hogy a PC-k eladásának csökkenése lassan megáll, a 2017-es negyedéveket legfeljebb a szintentartás jellemezte.Most viszont, 2012 első negyedéve óta az első olyan időszak zárult le, amikor egyértelműen nőtt a számítógépek forgalma.

A növekedés egyik motorja a Windows 10 és ezen belül is az üzleti gépek. Mialatt a személyes használatra szánt PC-k még mindig óvatos csökkenést mutattak, a vállalati rendelések képesek voltak ezt is ellensúlyozni és pozitívba billenteni a mérleget. Mondjuk azt is vegyük hozzá, hogy ez egy erősebb gép- és Windows-frissítési hullám eredménye, ezért az elemzők, például a Gartner szakembere, Mikako Kitagawa szerint két éven belül lanyhul majd a vállalati gépek cseréjének izgalma.

Az IDC is egyetért azzal, hogy most az üzleti gépek hozták a fellendülést, az ő közleményükben kiemelik, hogy bár sokan a PC-k lassú elévülésében hisznek, az operációs rendszerek és maguk a hardverek is képesek még olyan megújulásra, amitől időről időre egyes területeken újra érdemesnek tartják a vásárlást a felhasználók. Most ilyen az üzleti világ, de időszakonként a gamer gépek is tudnak hasonló löketet adni az iparágnak.

A legnagyobb szereplők (a HP, a Lenovo, a Dell, az Apple, az Acer és az Asus) egyaránt növekedni tudtak a legutóbbi negyedévben, míg a többi gyártó zömében laposabban teljesített. A két elemzőcég szerint ezek azok a gyártók, amelyek a piac stabilizálódásával együtt képesek lesznek a jövőben is növekedni, míg a többieknek nehéz évekre kell felkészülniük.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.