Hirdetés

Egyre kevesebb hagyományos merevlemez fogy a világon



|

Megvannak a HDD-piac első negyedéves eladási számai, két számjegyű százalékot zuhant a forgalom. Még nem kell búcsúzni a merevlemezektől, de a folyamat már nemigen fordul vissza.

Hirdetés

Már tavaly is érezhetően visszaesett a hagyományos merevlemezek értékesítése, azóta pedig tovább folytatódott a negatív tendencia. A Trendfocus elemzése szerint az idei első negyedévben 67 millió darabot szállítottak a gyártók, ami 13 százalékos csökkenést jelent 2019 első három hónapjának 77 milliójához képest. Persze, a koronavírus is szerepet játszik a dologban, de nem lehet csak erre fogni.

Hirdetés

A járvány azért érezhető, főleg a konzumer szegmensbe szánt 2,5 hüvelykes, laptopokba szánt modelljei és a 3,5 hüvelykes desktop egységek kapcsán. A jelenlegi piacvezető a Seagate 27,9 millió darabbal, ezzel a teljes HDD piac 42 százaléka az övék. Az ezüstérmes a WDC 24,6 milliós darabszámmal, azaz a HDD-torta 37 százalékával, míg harmadik helyen a Toshiba áll 14 millió darabbal és 20,9 százalékos részesedéssel.

Az elemzők szerint a koronavírus miatti ellátási nehézségek ráadásul még nem is annyira az első negyedévet sújtották, az áprilissal induló második negyedévben még komolyabb fennakadásokra lehet számítani. Emellett viszont sok tényező amúgy is a merevlemezek hosszabb távú lejtmenetét jelzi. Egyrészt ár / kapacitás szempontjából egyre jobban megéri SSD-t vásárolni, és a frissen megjelenő laptopokban is sorra állnak át erre a tárolási formára a gyártók. Emellett pedig más területekről is kiszorulnak a merevlemezek, hiszen mind az Xbox Series X, mind pedig a PlayStation 5 elhagyja ezt a szegmenst.

A jelenlegi vélemények szerint a HDD fajlagos ára tovább csökken majd, ahogy a kereslet is lassan alábbhagy, de arra azért nem kell számítani, hogy a közeljövőben teljesen eltűnnének a HDD-k. Sőt, a jelenlegi elemzések egy ponton a visszaesés leállását és egy jóval lejjebbi ponton stagnálást várnak, mivel jó ideig még megfizethető és elérhető opció egy merevlemez, főleg a nagy adatmennyiség tárolására.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.