Hirdetés

Zaklatnak mobilon? Így blokkold a hívásokat!



|

Amikor fontos hívást várunk, percenként nézegetjük a telefonunkat, hogy mikor csörren meg. Néha viszont a hátunk közepére sem kívánjuk az adott hívó sorozatos megkereséseit. Segítünk hárítani a kéretlen csörömpölést.

Hirdetés

Mind a mai napig fontos szerepe van a telefonálásnak az ügyintézésben, a hivatalos és a magánügyekkel kapcsolatos egyeztetésben, sőt még az értékesítésben is. Ez a tény azt is magában hordozza, hogy közel sem olyan idejétmúltak a telefonos zaklatások és átverések, mint gondolnád. A folyton hívogató exbarátok és -barátnők, a lerázhatatlan telemarketingesek vagy a rejtett hívószámmal telefonbetyárkodó tinédzserek valószínűleg mindaddig létezni fognak, amíg szerződéssel rendelkezünk valamelyik szolgáltatónál. Ám míg régebben a számváltás volt az egyetlen lehetőség arra, hogy megszabadulj a kéretlen hívásoktól, a modern kor vívmányai nem hagynak cserben ezen a téren sem: a kéretlen számok nagyon egyszerűen blokkolhatók. Erre napjainkban szinte minden okostelefon képes, igaz, a gyártók hajlamosak jó mélyre elrejteni a beállítások között ezt az opciót.

Hirdetés

Beépített tűzfalak

Androidos telefonodon - Android 4.4-es, Marshmallow 6.0-s vagy ezeknél újabb rendszert futtatva - lehetőséged van a Telefon alkalmazásból blokkolni a kéretlen hívásokat. A Telefon-ikonra kattintva a [Több lehetőség] jelet kell választanod, majd a [Beállítások] opciót. Ezután a [Hívás] vagy [Hívás blokkolása] menüpontra kattints, és ott láthatóvá válik a [Hívás elutasítása] lehetőség. Ezt megérintve az [Automatikus elutasítási lista] opciót válaszd, ahol például beállíthatod az ismeretlen telefonszámokról érkező hívások tiltását. Ehhez az [Ismeretlen] szöveg melletti jelölőnégyzetet kell bepipálnod. Ha valamelyik ismerősöd zaklatását szeretnéd megállítani, az ő telefonszámát is hozzáadhatod a tiltólistához. Ehhez az ablakban látható pluszjelet kell megérintened, majd a [Partnerek] vagy a [Névjegyek] listából kiválasztani a blokkolni kívánt számot vagy számokat. Ezután már csak a [Mentés]-re kell nyomnod, és azzal a tudattal dőlhetsz hátra, hogy végre nyugodt lesz az éjszakád, bosszantó éjjeli hívogatók nélkül.

Egyes Androidos telefonokon azonban ennél egyszerűbben is megoldhatod a nem kívánatos telefonálók elutasítását. Ha az adott telefonszám még nincs elmentve a telefonod névjegyzékébe, akkor ez legyen az első lépés. Ezt követően nyisd meg a [Névjegyek]-et, válaszd ki az adott kontaktot a listából, majd kattints a [Szerkesztés] opcióra. Itt az [Egyebek] menüpontot kell megnyitnod, ahol bekapcsolhatod a [Minden hívás a hangpostára] lehetőséget.

Ha iPhone-od van, több lehetőséged is van arra, hogy lerázd a zaklatókat: letilthatsz bizonyos kontaktokat és telefonszámokat, kiszűrheted az ismeretlen feladóktól érkező üzeneteket, de megakadályozhatod azt is, hogy elérjenek FaceTime-on, vagy hogy spamekkel bombázzanak az iMessage-en. Egy telefonszám vagy kontakt letiltásához nyisd meg a Telefon alkalmazást, keresd ki a listában a blokkolni kívánt számot, és koppints a mellette látható [i] ikonra. Görgess a képernyő aljára, és érintsd meg a [Hívó letiltása] elemet. A letiltott kapcsolatokat a [Beállítások>Telefon>Hívástiltás és -azonosítás] menüpontban tudod kezelni, ahol hozzáadhatsz további telefonszámokat is a feketelistához, értelemszerűen az [Új hozzáadása] lehetőségre kattintva.

A blokkolt számokról ugyan még ezután is hagyhatnak majd neked hangpostaüzenetet, erről azonban nem fogsz értesítést kapni. A FaceTime és az Üzenetek alkalmazásban ugyanezt a műveletet kell elvégezned, a tiltólistát pedig a [Beállítások>FaceTime>Letiltott] vagy a [Beállítások>Üzenetek>Letiltott] menüpontban tudod megnézni és szerkeszteni. Az ismeretlen feladóktól érkező iMessage-üzeneteket úgy védheted ki, ha a [Beállítások>Üzenetek] menüpontban bekapcsolod az [Ismeretlen küldők szűrése] funkciót. Az Üzenetek alkalmazásban ezután az [Ismeretlen küldők] fülön fognak megjelenni ezek az SMS-ek, de értesítést nem fogsz kapni róluk.

Az Apple lehetőséget nyújt a levélszemétnek tűnő iMessage-üzenetek jelentésére is. Ha olyan feladótól kapsz üzenetet, aki nem szerepel a kontaktjaid között, az üzenete alatt megtalálod a [Levélszemét jelentése] hivatkozást. Kattints rá, majd érintsd meg a [Törlés] és a [Levélszemét jelentése] elemet. Az Üzenetek alkalmazás ezután továbbítja a feladó adatait és az üzenetet az Apple-nek, és visszavonhatatlanul törli az üzenetet a készülékedről. A jelentés azonban nem akadályozza meg a feladót abban, hogy ismét SMS-t küldjön neked, így ha az a célod, hogy többé ne tudjanak célba érni a levelei, inkább tiltsd le a kontaktot.

Bármilyen telefonod is van, általánosan elmondható, hogy a letiltásról egyik készülék sem értesíti az érintett telefonszám tulajdonosát. Ő csak annyit fog érzékelni, hogy mostanában nem vagy elérhető. Ha később úgy gondolod, hogy csak hirtelen felindulásból tiltottad le az ismerőseidet, akkor sincs baj: a blokkolást a beállításhoz hasonló művelettel fel is oldhatod. A letiltás ideje alatt érkezett hívásokat és üzeneteket azonban a feketelistáról való törlés után sem fogod látni.

Külső segítség

Ha a készülékeden még sincs lehetőséged beállítani a kéretlen hívások és SMS-ek blokkolását, vagy nem igazodsz ki a menüpontok tengerében, akkor is számtalan lehetőséged van elkerülni a kéretlen hívásokat. Ebben az esetben ugyanis számos applikáció közül választhatsz a Google Áruház és az App Store kínálatából egyaránt. A programok megközelítőleg ugyanazt tudják: kiszűrheted a rejtett számról érkező megkereséseket, letilthatod egyes ismerőseidet, de akár azt is beállíthatod, hogy a készüléked azonnal blokkolja az összes olyan telefonszámról indított hívást, amely nem szerepel a kontaktjaid között. Androidos telefonra jó választás lehet a Should I Answer?, a Call Contol vagy a Mr. Number nevezetű alkalmazás, iOS-en pedig többek között a BlackList, a Call Blocker és a Truecaller nyújthat megoldást a kéretlen hívások ellen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.