Hirdetés

HTTP/3-ra és QUIC protokollra vált az internet



|

A HTTP következő verziója egy olyan protokollra vált, ami az UDP-re építkezik. A QUIC mögött a Google áll.

Hirdetés

Az internet folyamatosan fejlődik és növekszik, ezzel párhuzamosan pedig néha elérkezik az idő, hogy egy-egy régi protokollt nyugdíjba küldjenek, mert az bár jó szolgálatot tett, mostanra a fejlődés útjában áll. 

Hirdetés

Ezúttal a TCP-re került a sor. Az ötlet szerint ideje egy gyorsabb megoldást bevetni, némi frissítéssel. A QUIC (Quick UDP Internet Connections) a Google szüleménye, de benne van az Internet Engineering Task Force munkája is. 

A QUIC alapvetően az UDP-re (User Datagram Protocol) építkezik. Az UDP azért nem válthatja le a TCP-t, mert hiányzik belőle néhány fontos dolog a biztonságos internethez. Az UDP nem képes például azonosítani a hiányzó adatokat a kiindulási pontról, nem a sugárzás sorrendjében fogadja az adatokat, illetve nem érzékeli a küldés közben a hibás adatokat. 

A TCP-vel pedig az a gond, hogy sokkal több funkciót tartalmaz, mint amire ma szükség van a HTTP-hez. Itt jön a képbe a QUIC, amely az UDP komplexebb verziója, a szükséges bővítményekkel és néhány további fejlesztéssel a reszponzívabb működésért. Az egyik legfontosabb a QUIC-re épített HTTP/3 funkciói közül, hogy a csatlakozási és a titkosítási kérelmeket egyszerre intézi, vagyis a válaszidőt megfelezi az új kapcsolatoknál, és nullára csökkenti a meglévőknél. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.