Hirdetés

Húsz új Intel Alder Lake processzor teheti ütőssé a kisebb laptopokat



|

Az Intel leleplezte azokat a 12. generációs processzorokat, amik a teljesítmény helyett az energia- és helytakarékosságra mennek rá elsősorban.

Hirdetés

Nagy érdeklődéssel kísérjük figyelemmel azt is, hogy a legnagyobb teljesítményt kínáló laptopos processzorok összecsapásában hogyan áll az Intel és az AMD, de sokan nem a nyers lőerőket helyezik az előtérbe, mikor új laptopot választanak. Ha egy egyébként is erős asztali PC mellé könnyű, kényelmesen mozgatható notebookot keresünk, rögtön más specifikációkra van szükség, az Intel pedig ebben a szegmensben is leleplezte nemrég Alder Lake processzorait. Így az eddig elérhető, a felső kategóriát képviselő H-szériás modellek mellé megérkeznek a visszafogottabb P és U betűjelzésű sorozatok is.

Hirdetés

A két szériában összesen húsz új CPU mutatkozott be, amiket 2022-ben 250-nél is több különböző laptop használ majd. Az első ilyen hordozható gépek már márciusban a boltokba kerülhetnek, a kínálat pedig folyamatosan bővülni fog olyan gyártók jóvoltából, mint az Acer, az Asus, a Dell, a Fujitsu, a HP, a Lenovo, az LG, az MSI, a NEC, vagy épp a Samsung. Ha ilyen notebookot kerestek majd a jövőben, érdemes lehet az Intel Evo minősítést figyelni, amit már száznál is több modell megkapott, és azt jelenti, hogy a 12. generációs Intel processzorok multitasking képességeit megfelelően kihasználja az adott konfiguráció.

A most bemutatott CPU-k teljesítményében is komoly különbségekre van kilátás, a specifikációik ugyanis széles spektrumot fednek le. Az abszolút belépőszintet képviselő Intel i3-1215U például mindössze két teljesítménycentrikus P-maggal és négy energiatakarékos E-maggal lesz felszerelve, míg az i7-1280P ezt jóval felülmúlva, hat P-mag és nyolc E-mag teljesítményét bevetve néz majd szembe a mindennapi számítási feladatokkal. Hogy a visszafogottabb teljesítményű laptopokban erre mekkora igény lesz, azt még nem tudjuk, de az új, laptopos Alder Lake processzorok is támogatják a DDR5-ös memóriákat, (ahogy a negyedik generációt is), a Wi-Fi 6e kompatibilitás és az integrált Intel Iris Xe grafikuschipek lehetősége viszont valószínűleg több vásárlónak lehet érdekes ebben a szegmensben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.