Hirdetés

Pár év múlva a csapból is digitális adatok folynak majd



|

2025-ben ráadásul ötször annyi interneten cseverésző gép lesz a világon, mint ahány ember.

Hirdetés

Az IDC elemzőcég szerint durván felpörög az IoT: 2025-ben legalább 41,6 milliárd internetre kapcsolódó, adatokkal dobálózó eszköz lesz világszerte. Ez azért húzós szám, mert a népesedési robbanással együtt is addigra 8,1 milliárd emberrel számolhatunk a Földön, ráadásul ezek jelentős része nem fog interneten adatokat generálni (mert nincs hozzáférése a technológiához, vagy szimplán még / már nincs abban a korban, hogy netet használjon). Szóval még az is óvatos becslés, hogy hat év múlva ötször annyi gép fog adatokat küldözgetni a hálón, mint ahány ember.

Hirdetés

A kamerák, szenzorok, egészségügyi segédeszközök és az összes többi IoT kütyü által generált adatforgalom mértéke 2025-re elérheti a 79,4 zettabájtot. Ha valaki nem akarna nagy átváltásokkal zsonglőrködni, egy zettabájt ezermilliárd gigabájt.

Bár mindezt a fejlett világ keleti szélén még kissé nehéz elképzelni, az IDC mobilitásért, 5G és IoT technológiákért felelős alelnöke szerint igenis fel kell készülni arra, hogy a netes adatforgalom tekintetében a közvetlen emberi tényező már másodrendűvé válik, tehát ha esetleg elakad a letöltés, vagy laggol az aktuális battle royale játék, már nem a környéken lakókat átkozzuk majd, hanem a városunkban működő automatikus közlekedési lámpákat, okosotthon-szenzorokat, önvezető autókat és egyebeket.

Az IDC közleménye szerint az adatgenerálás mértékét tekintve a közlekedés és az ipar nő a leggyorsabban, előbbiben az önvezető járművek, valamint az okosvárosok folyamatirányítása adja majd az egyesek és nullák legnagyobb részét, utóbbiban pedig... nos, minden. Egyre nő azon ipari megoldások száma, amelyek közvetlen, helyi emberi beavatkozás nélkül tudnak működni, a folyamatokat pedig szenzorok adatai alapján automatizmusok vezérlik. Az IoT eszközök ráadásul sokféle különböző adattípust gyűjtenek és küldenek, így hangot, videót, képeket is, ezért a közeljövő adatkezelésében az lesz az igazán menő versenyző, aki az ilyen adatok elemzését, feldolgozását végzi a legjobban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.