Hirdetés

Most van itt az ideje SSD-t vásárolni



|

A legutóbbi piackutatás alapján mostanában számolhatunk a legalacsonyabb árakkal, vagyis aki eddig halogatta, annak most érdemes SSD-t vásárolnia.

Hirdetés

Évről évre olcsóbbak az SSD-k, fogyasztói szempontból pedig 2019 magasan az eddigi legjobb évnek bizonyulhat. A DRAMeXchange piackutatói szerint jó esély van rá, hogy 2019 végére egy GB tárhely ára arányosan 10 cent alá csökkenjen az 512 GB-os és az 1 TB-os SSD-k esetében. Ez pedig azért fontos, mert a korai idők 128-256 gigabájtos modelljei helyett most már akkorákat is vehetünk normális áron, amelyek mellé nem kell feltétlenül külső HDD-vel vagy egyéb adatmentési extrával készülnünk, valamint pánikszerűen pucolnunk a felgyülemlett adatokat.

Hirdetés

Az SSD előnyei sok esetben egyértelműek: kevesebbet fogyasztanak és sokkal gyorsabbak a hagyományos merevlemezeknél, ráadásul a fizikai behatásoknak is jobban ellenállnak. Ennek ellenére az árkülönbség még mindig elég magas volt ahhoz, hogy sokan várjanak a váltással, vagy esetleg csak rendszerlemezként használjanak kisebb tárhelyű SSD-t, és még a Program Files mappát is átbűvészkedjék egy másodlagos HDD-re. Szerencsére az árak egyre jobbak még a nagyobb SSD-k esetében is, és a jelek szerint mostanában már tényleg megéri fél, vagy egy terabájtos kiépítésre is költeni.

Az elmúlt hat negyedév során zsinórban csökkentek az SSD-k vételárai, a SATA csatolófelületű SSD-k esetében 15-26 százalékkal, míg a PCIe SSD-knél 16-37 százalékkal. 

Az elemzők szerint az árcsökkenések annak köszönhetőek, hogy a PC-k, az okostelefonok és adatközpontok eladásai egyaránt belassultak, a NAND flash chipekből pedig globális túlkészletek árasztották el a piacot. A vételárak várhatóan még tovább csökkennek majd a következő időkben, de a NAND flash lapkák gyártói a helyzetre reagálva visszaveszik a termelést. Vagyis a közeljövőben már nem várható az árak szabadesése, nem adják majd fillérekért az SSD-ket karácsonykor sem. 

500 GB körüli M.2-es PCIe SSD-t már 18 000 forint környékén is lehet találni, tehát persze a merevlemezeknél ezek a meghajtók még mindig nagyságrendekkel drágábbak, ugyanakkor a teljesítménybeli különbség megéri az extra befektetést majdnem minden használati mód esetében. Nem túl meglepő módon sok laptopgyártó is elkezdte leváltani a megszokott 1 TB-os HDD-ket az 512 GB-os SSD-k javára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.