Hirdetés

Laptoptól hordozható monitorig: az ASUS az IFA-n is nagyot alkotott



|

Bár a gyártók egy része már ellőtte az éves puskaporát a CES-en és a Computexen, a tajvani fenegyerekek még Berlinbe is tűzijátékkal érkeztek.

Hirdetés

Először jöjjön egy összefoglaló arról, mi mindent mutatott be az ASUS az IFA előtti sajtóeseményen, majd pedig a kiállítási standokon, majd pedig külön cikkekben is bemutatjuk az általunk legérdekesebbnek ítélt modelleket, méghozzá videós körítéssel, egyenesen a helyszínről.

Hirdetés

Minden szinten Zen

A gyártó már az augusztus 29-én, teljes titoktartás mellett megrendezett Media Day keretében megmutatta nekünk a ZenBook termékcsalád legújabb tagjait, amelyeket szerencsére jól meg is tudtunk fogdosni és körbevideózni. A 8. generációs Intel processzorokra épülő modellek vezérelve az ultrakompakt kialakítás, így az idei Zen-generáció az eddigi legkényelmesebben használható és hordozható laptopokat hozta.

Egyrészt itt a ZenBook 13 (UX333), ZenBook 14 (UX433) és ZenBook 15 (UX533) trió, amelyek jelenlegi információink szerint a világ legkompaktabb (van ilyen szó egyáltalán?) laptopjainak számítanak saját kategóriájukban. A hipervékony NanoEdge kávával ellátott kijelzők az eszközök felületének 95 százalékát lefedik, ami valóban látványos. A kompaktságot a laptopok vékonyságával is elősegítik, ezt pedig az ErgoLift zsanérokkal érik el (ez a kijelző felnyitásával ráadásul nem csak kényelmesebb gépelést biztosít, de extra hűtéshez is juttatja a gépeket). A 13 és 14 modellekben ráadásul az érintőpadba külön háttérvilágításos numerikus keypad is került. A 8. generációs Intel procik által hajtott laptopokban Intel Wireless-AC 9560 gigabites wifit és akár GeForce GTX 1050 Max-Q grafikus vezérlőt is találhatunk, ami ilyen méretű gépekben kész csoda.

A ZenBook Flip a laptop-tablet hibridek vonalát erősíti, 13 és 15 jelzésű modellekkel (amelyek értelemszerűen 13,3 és 15,6 hüvelykes kijelzőkkel érkeznek). A NanoEdge káva itt 90 százalékos test-kijelző arányt biztosít, viszont az ErgoLift zsanérral 360 fokban hátraflippenthetjük (már elnézést) a megjelenítőt, tabletté alakítva a gépet. Mindkét modell Windows Hello-kompatibilis arcfelismerő kamerát kapott, és a Flip 13 tapipadján is megjelenik a fent említett extra numpad. A hardveres jellemzők ugyancsak hasonlók a fenti ZenBook sorozathoz, ráadásul PANTONE által jóváhagyott színhűségű kijelzőkkel is rendelhetjük a Flipeket. Mindkét modell hátoldali kamerákkal is rendelkezik, így kevert valóságra épülő alkalmazásokra is kiválóan használhatóak.

A ZenBook Pro is kapott egy 14-es sorszámú modellt, amely a nyár elején bemutatott 15,6 hüvelykes Pro kompaktabb, könnyebben hordozható kistesója. Viszont a kistesóság ne tévesszen meg senkit, itt is elérhető akár 8. generációs Core i7-8565U procival szerelt változat, a fentiekhez hasonlóan gigabites wifivel és GTX 1050 Max-Q grafikával. A full alumínium vázas ultrabook természetesen vékony NanoEdge kijelzőt és ErgoLift zsanért is kapott, a panelje szintén PANTONE színhű, a tapipadja a nagytesónál megjelent extra kijelzős ScreenPad, a kamerája arcfelismerős, a hangvezérlése pedig Cortana és Alexa kompatibilis.

Ha már a ScreenPad-nál tartunk, a nyáron bemutatott csoda-tapipad is kapott egy rendszerfrissítést az Adobe Sign, Handwriting és SpeechTyper funkciókkal. Az ASUS Sync még könnyebbé teszi az okostelefonunk "klónozását" a kis kijelzőre, és az Extender Mode is egyre több olyan eszközt kínál, amellyel a laptop nagy kijelzőjéről a tapipadra húzhatunk át teljes appokat vagy azok egyes funkcióit. Érdemes megnézni a legfrissebb ScreenPad ismertetőt, ahol az összes újdonságot részletesen elmagyarázzák.

Zen-téren még egy új ZenBook S is érkezett: a 13,3 hüvelykes kijelzővel szerelt ultrahordozható szépség ráadásul a gyártó szerint akár 20 óráig is működik egyetlen feltöltéssel, emellett pedig a törékeny megjelenése ellenére ignis strapabíró, ugyanis megfelel a katonai MIL-STD-810G szabványnak is.

A dizájnos irodákba pedig a Zen AiO 27-tel igyekszik betörni az ASUS, az egybegépet tartalom-előállítóknak és grafikusoknak szánják. Az új dizájn minden hardveres izomzatot a talprészbe helyezett át, így semmi nem foglalja a kijelző mögötti teret - ez egyrészt jobb hűtést tesz lehetővé, másrészt még vékonyabb, stílusosabb az összkép. A kijelző PANTONE színskálás, 27 hüvelykes 4K panelt kapott 100% RGB képességgel és Delta-E színhűséggel, a gépházban pedig 8. generációs Intel proci és akár GTX 1050 grafika dolgozik.

A talpba még egy Qi vezetéknélküli töltőt is beépítettek, így munka közben ide helyezhetjük a megfáradt mobil eszközeinket.

Helyszíni képek: XO Creative Studio
Helyszíni képek: XO Creative Studio

A Zen-en túl

Mivel az idei gamer felhozatalát az ASUS már a világra szabadította a Computexen, a berlini kiállításra a laptopok mellett a "tech-lifestyle" eszközök maradtak. Itt egyrészt megkaptuk azt az okosórát, amit már Tajpejben is megvillantottak, de még nem kaptunk belőle működő modellt. A VivoWatch BP az egészségmegőrzés felől közelíti meg az okosórás világot, többek között orvosilag is elismert, 24/7 vérnyomásmérővel, EKG szenzorral és optikai szívritmus-érzékelővel. Akár napközben bármikor lekérhetjük vele az adatainkat mindössze 20 másodperc alatt, a napi többszöri mérések alapján pedig trendeket is megfigyelhetünk. A beépített mesterséges intelligencia ráadásul az információkat elemezve mozgási, egészségmegőrzési tippeket és tanácsokat is ad - mindezt pedig úgy, hogy normál használat mellett nem reggeltől estig bírja a kis eszköz, hanem egyenesen 28 napig.

A ProArt PA90 elsőre olyan, mint a mostanában divatos okoshangszórók, pedig ez bizony egy teljes értékű mini PC, amely Intel processzorokra és Nvidia Quadro grafikára épül, támogatja az Intel Optane technológiát, hűtése pedig a végletekig csendes. Ha valahol nincs szükség anyahajó méretű PC-kre (például irodákba, ügyfélszolgálatokra, vagy egyszerűen csak a nappaliba multimédiás állomásként), a PA90 simán hozza a kötelezőt.

Két kijelző is érkezett, ezek közül az első hagyományosabb, bár persze benne van minden, ami csak kell egy modern monitorba. A 34 hüvelyk átlójú IPS panel ívelt dizájnt kapott, így az otthoni multimédia mellett játékokra is alkalmas. Kiváló színhűséggel rendelkezik, Adaptive Sync kompatibilis és 100Hz-ig húzható. Szállítás előtt az ASUS minden egyes monitort külön-külön kalibrál, így a Delta-E színkülönbség minden esetben garantáltan 2 alatt marad. A felhasználók maguk is kalibrálhatják a monitort, és elmenthetik az általuk létrehozott színprofilokat. Csatlakozásra DisplayPort 1.2 és két HDMI szolgál, de három USB3.0 port és két daisy-chainelhető Thunderbolt USB-C csatlakozó is felfért az eszközre.

A másik megjelenítő már szokatlanabb, de annál hasznosabb. A mindössze 850 grammos, 15,6 hüvelyk képátlójú új ZenScreen Go MB16AP azoknak lehet kiváló segítség, akik laptoppal rohangásznak, de annak kijelzőjén gyakran fogy el a helyük (például videót vágnak, képet szerkesztenek vagy más olyan appot használnak, amelyen tonányi kütyünek kell a hely). A 1080p felbontású eszköz hibrid USB-C csatlakozóján áramot is kap és ezen kommunikálhat a számítógépekkel. Beépített akkuja is van, ez 7800 mAh kapacitású, ezért úgy is kapcsolhatjuk egy laptophoz vagy androidos eszközhöz, hogy nem annak akkuját "kannibalizáljuk". A kijelzőhöz egy mindössze 1 milliméteresre összehajtható állvány is tartozik, amely egyszerre védőtok funkciót is ellát szállítás közben. Egyébként a kijelző önmagában is felállítható, mindössze egy tollat, ceruzát vagy hasonló tárgyat kell a jobb alsó sarokba dugni, ezen tökéletesen megáll.

Végül pedig egy projektort is láttunk: az F1 Full HD LED Projector nevében benne van a lényeg, az viszont fontos, hogy a kis eszköz 3,7 méteres távolságból 210 hüvelykes, tehát 533 centis képátlójú képet tud vetíteni. Sokaknak nincs is ekkora tiszta falfelületük otthon, szóval tényleg mozis szintű a dolog. A 1080p felbontású eszköz 1200 lumenes RGB fényforrással rendelkezik, 100% NTSC színtartományt fed le, és autofókuszos lencséje mindig az adott távolsághoz igazítja a kép élességét. Két 3W teljesítményű sztereó hangszóróval és egy 5W szub-modullal 2.1 hangot ad, amelyet egyébként a Harman Kardon segítségével csiszoltak. Szóval ez a kis ékszerdoboz messze túlmutat azon, hogy ezzel mutatjuk be a cégnél a PowerPoint preziket, simán elbírja a házimozi szerepét is.

Az ASUS újdonságok közül többet részletesen is bemutatunk a napokban, mivel az IFA kiállításon lehetőségünk van közelről is megismerkedni velük és levideózni őket, szóval maradjatok velünk, amíg ki nem fogy belőlünk... nos... aszusz.

(Helyszíni képek: XO Creative Studio / PC World)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.