Hirdetés

Így csinálj a tabletedből használható notebookot!



|

Néhány kiegészítővel átalakíthatjuk a tabletet úgy, hogy notebookként is egész jól lehessen használni. Megmutatjuk, mire is van pontosan szükség.

Hirdetés

Egekbe szökött a hordozható számítógépek ára, az iskolai vagy munkahelyi (esetleg home office) igények pedig egyre több pénzt követelnek tőlünk. A megnövekedett kereslet ha tovább nem is hajtja felfelé az árakat, annak biztosan gátat szab, hogy az árszint legalább a normális, pandémia előtti szintre essen vissza.

De pánikra semmi ok: ha van otthon egy tablet, akkor minimális befektetéssel kiváló helyettesítő eszközt faraghatunk belőle. Csak néhány kiegészítő hardverre és megfelelő szoftverekre van szükség ahhoz, hogy a tabletből közel teljes értékű notebookot varázsoljunk.

Mire használjuk?

Korábban többször leírtuk: nincs olyan eszköz, amely egy személyben tökéletesen, kompromisszumok nélkül el tudná látni egy tablet és egy notebook feladatát. Ebből adódik, hogy ha tablettel szeretnénk helyettesíteni a notebookot, akkor kompromisszumokat is kell kötnünk. Alapvetően két dolog fontos: a tabletek kijelzőjének mérete jellemzően 10-12 colos, tehát kisebb lesz a képernyő annál, mint ha notebookot használnánk, a teljesítményt illetően pedig (szinte) garantált, hogy egy tablet gyengébb bármilyen laptopnál. Ebből rögtön adja is magát, hogy a használat módjától is erősen függ, hogy ki tudjuk-e váltani a notebookot egy táblagéppel, vagy sem.

A tablet felturbózása akkor járható út, ha arra van szükség, hogy legyen otthon még egy, általános felhasználásra alkalmas kütyü. Netezés, levelezés, egy kis közösségi média, szövegszerkesztés és iskolai munka nem probléma, komolyabb játékokra és gyors videoszerkesztésre viszont ne számítson senki.

Hirdetés

Hardver: tablet vs. notebook

Valamilyen módon pótolni kell azokat a komponenseket, amelyek egy notebooknál adottak, de egy tabletből hiányoznak. Három alapvető fontosságú kiegészítőre van szükség: egy billentyűzetre, egy egérre, illetve "valamire", ami álló helyzetben is meg tudja tartani a tabletet. Bár vannak a piacon olyan megoldások, amelyek mindhárom funkciót kombinálják, ezek csak akkor lehetnek valóban jók, ha direkt egy adott tablettípushoz készültek (főleg iPad és egyes Samsung modellek). Máskülönben célszerű a különálló perifériák bőségesebb kínálatából választani, és kihozni a rendelkezésre álló opciókból a maximumot.

A billentyűzet és az egér esetében adja magát, hogy vezeték nélküli megoldást válasszunk. Ha van OTG-USB átalakítónk, akkor ez lehet klasszikus wireless szett is, saját USB-vevővel. Energiatakarékosság szempontjából azonban mindenképpen jobban járunk, ha Bluetooth-klaviatúra és egér mellett tesszük le a voksunkat. Fontos, hogy kipróbáljuk a billentyűzetet és az egeret is, hogy mennyire kényelmesek.

Léteznek kompakt, kimondottan tablethez készített billentyűzetek, amelyek közös ismérve a BT-támogatás és a kis méret mellett az, hogy hiányzik róluk a numerikus részleg. Érdemes nem a legolcsóbb billentyűzetet választani; a Logitech K380 például 16 ezer forint körüli áron kapható, cserébe kényelmes gépelési élményt nyújt, egyszerre három géphez is tud csatlakozni, és kompatibilis a Windowszal, az Androiddal, a Chrome OS-szel, valamint a macOS-szel, az iOS-szel és az Apple TV-vel egyaránt.

A billentyűzetet nem lehet megspórolni (érintőképernyővel már a rövidebb szövegek beírása sem túl kényelmes), az egeret viszont ki lehet váltani akár az érintőképernyővel, akár egy stylussal is.

Azt azért vegyük figyelembe, hogy utóbbi megoldások jelentősen lassítják a szoftverek használatát, ha bármi komolyabbat akarunk művelni, ami többet igényel pár kattintásnál. Túlgondolni nem kell azért semmit, egy alapszintű, kétgombos, görgős egér tökéletesen megteszi.

Sokféle állvány jöhet szóba: az IKEA pár száz forintos (szó szerint) fapados tartója tökéletesen megfelel a célnak. Épp úgy, mint egy 10 ezer forintos tok, amelyet úgy is tudunk hajtogatni, hogy a tabletet "megfogja", cipelésnél pedig a kijelzőt is védi.

Tárhely

A legtöbb táblagép tárhelye korlátos, és a bővítésre nem is mindig van lehetőség (erről tudnak mesélni az iPad-tulajdonosok). 32 GB-on csak szűkösen lehet elférni, 64 GB belső memória azonban már nem olyan vészes. Az ideális használathoz a 128 GB-os vagy nagyobb kapacitás erősen ajánlott.

A hiányzó tárhelyet androidos tabletek esetében memóriakártyával oldhatjuk meg a legegyszerűbben, de ha van otthoni NAS vagy valamilyen nagyobb, felhőalapú tárhely, az is megfelelő alternatíva lehet.

Szoftver

Ha a hardveres lehetőségek adottak, akkor már csak a megfelelő szoftverekről kell gondoskodni. Korábban írtuk, hogy átlagos használat alatt a következőket értjük:

  • levelezés (Gmail, Outlook)
  • internethasználat (Chrome, Edge, Firefox)
  • multimédia (Netflix, YouTube, Spotify stb.)
  • közösségi média (Facebook, TikTok, Instagram stb.)
  • dokumentumkezelés
  • Microsoft Teams, Google Classroom

Itt az első négy tétellel nincs is igazán gond, ezek olyan feladatok, amiket valószínűleg sokan már most is gyakran táblagépen végeznek (zárójelben fel is tüntettük a legnépszerűbb appokat). Legfeljebb arra érdemes figyelni, hogy lehetőség szerint ugyanazokat az appokat használjuk tableten, mint asztali gépen - a böngészőben így például a könyvjelzőket és akár a megnyitott füleket is tudjuk eszközeink között szinkronizálni.

Érdekes kérdés viszont az, hogy miként lehet a dokumentumokat kezelni, tárolni. Nos, mind a Microsoft, mind pedig a Google irodai szoftvereinek van mobilos verziója - és a legjobb az, hogy az appok Androidra és iOS-re is ingyenesek. Vagyis a Word, az Excel, a PowerPoint vagy akár a OneNote is minden további nélkül működik okostelefonon (privát Microsoft-fiókkal kell bejelentkezni), éppen úgy, mint a Google-féle Docs vagy Sheets.

És a helyzet pontosan ugyanez a Teams vagy a Classroom esetében is. Noha a mobilos appok ingyenes változataiból hiányoznak egyes funkciók, ezek nem olyan tényezők, amelyek az iskolai munkát vagy egy átlagos felhasználó életét komolyan hátráltatnák.

Hol tároljuk a dokumentumokat? Nyilván egy olyan helyen, amely nemcsak a tabletről érhető el, hiszen bármikor szükségünk lehet arra, hogy a dokumentumokhoz, táblázatokhoz asztali gépről férjünk hozzá. Hogy ne kelljen a fájlküldéssel és a szinkronizációval bajlódni, a legjobb alternatívának egy felhőalapú tárhely tűnik - ha a Word/Excel/Teams kombó mentén mozgunk, akkor a OneDrive, ha a Google termékeit használjuk, akkor pedig értelemszerűen a Google Drive. Így ráadásul amellett, hogy a dokumentumok bárhol elérhetők lesznek, egy kvázi biztonsági mentés is készül, és az adatok nem is foglalják a tablet tárhelyét feleslegesen.

Ha tetszett a cikk, akkor érdemes beszereznetek a 2021/08-as PC World magazint, ott ugyanis még több hasonló anyagot olvashattok, ráadásul ajándékba kaptok hozzá szoftvereket, PC-s játékot is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.