Hirdetés

Így lehet biztonsági kockázat egy mechanikus billentyűzet



|

Sokan zavarónak tartják a jelenleg is reneszánszukat élő mechanikus billentyűzetek kattogását, viszont most kiderült, hogy akár biztonsági kockázatot jelenthet a Cherry MX kapcsolók jellegzetes hangja.

Hirdetés

Gyakran előfordul, hogy egy régimódi technológia újra szárnyra kap és megtalálja a modern közönségét, így történt ez a bakelitekkel és ugyanez a folyamat ment végbe a mechanikus billentyűzetekkel is, amik ma már szinte minden komoly gamer otthonában megtalálhatók (tipikus RGB világítással párosítva).

Van aki azért szereti ezeket a billentyűzeteket, mert strapabíróbbak, de nagyon sokan valószínűleg a jellegzetes kattogó hang miatt választják őket, viszont az az igazság, hogy legalább ennyien vannak, akik rémesen idegesítőnek tartják a mechanikus kapcsolók csattogását.

Hirdetés

Ez önmagában még talán nem lenne a világ vége, viszont Georgi Gerganov szoftverfejlesztő munkájának köszönhetően kiderült, hogy ez a hang nem csak zavaró, de akár kockázatos is lehet, ugyanis ő kifejlesztett egy szoftvert, ami a gépelés hangjából akár egy telefon beépített mikrofonján is nagyjából vissza tudja vezetni, hogy mit gépeltek be.

A Keytap3 névre keresztelt eszköz gépi tanulás segítségével próbálja meg kikövetkeztetni, hogy mit írtunk be és míg nem teljesen pontos, már most is eltalál annyi szót ahhoz, hogy el tudjon véletlenül csípni néhány jelszót, vagy hasonló kockázatos adatot.

A szoftvert egyébként bárki kipróbálhatja, ugyanis egy böngészőablakban fut az egész, ráadásul teljes egészében a kliens oldalon működik, szóval attól sem kell tartanunk, hogy eltárol bármilyen adatot. Annyira kell figyelnünk, hogy lehetőleg csöndes szóbában próbáljuk ki, a mikrofont helyezzük közvetlenül a billentyűzet mellé és feltétlenül angol szöveget írjunk (írásjelek nélkül), mert Gerganov a modellt csak ezen a nyelven tanította be.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.