Hirdetés

Így pattintsd ki a PC-d idén ősszel – bemutatkoztak az Asus AMD AM5-ös alaplapjai



|

Fontos időszak a mostani az AMD életében, az Asus pedig nem maradhatott ki ebből. Az X670-es alaplapokkal elérkezett az AM5-korszak és a valaha volt legerősebb PC-k kora.

Hirdetés

Abszolút sikerként könyvelhető el az AM4 platform, amivel a Ryzenek beléptek a PC-piacra. Noha a platform még ma is modernnek tekinthető, itt volt már az ideje a komolyabb váltásnak, hogy végre a pirosaknál is megjelenhessenek a legújabb technológiák. Az Asus pedig nem maradhatott ki az AM5 platform startjából, aminek lehet is örülni, ugyanis a tajvani gyártó teljes termékskálával vonult fel a rajtvonalnál.

ROG+AM5

A legnagyobb európai videojáték-kiállítással, a gamescom 2022-vel egyidőben mutatkoztak be az új AMD AM5 platformhoz készült, AMD X670E-sorozatú Asus alaplapok, na meg persze mellettük számtalan új hűtő, tápegység, OLED monitor és periféria. A főszereplők mégis az alaplapok, ugyanis egy fontos, új korszakot nyitnak a PC-s világban. Az AMD X670E csúcskategóriás chipkészlet az AMD Ryzen 7000-es CPU-k támogatása mellett olyan újdonságokat vezet be, mint például a DDR5 memóriamodulok kezelése és a PCIe 5.0 csatlakozás.

Hirdetés

ROG Crosshair X670E Gene

Mindjárt elsőként itt is az egyik örök kedvencünk, a Gene lap. Itt egy abszolút topligás lapról van szó, amit a mérnökök lekicsinyítettek micro ATX méretre, méghozzá úgy, hogy emiatt semmi kompromisszumot nem kell kötnöd. A fekete-fehér ROG-logóval ékesített lapról természetesen nem maradtak le az RGB LED-ek, amelyek a VRM hűtőbordát hivatottak feldobni. A VGA kártyád számára ott a PCIe 5.0 x16-os foglalat, a villámgyors RAM-oknak pedig a DDR5 helyek. Nem spóroltak az M.2 helyekkel sem, hármat is kapsz, amelyek közül kettő PCIe 5.0-s, vagyis a hamarosan érkező, 10 GB/s feletti tempóra képes SSD-ket is simán bepattinthatod majd új PC-dbe. Nagyon csodálkoztunk volna, ha a VRM áramkörnél takarékoskodnak és ezt nem is tették: 16+2-fázisú áramkör várja a legerősebb Ryzen 7000-es CPU-kat. A portok között találsz 2.5 GbE LAN-t, USB4-et, előlapi USB 3.2 Gen 2x2-t (ez egyre népszerűbb a gyártók körében), sőt, a lapra fért még egy Wi-Fi 6E vezérlő is.

ROG Strix X670E-I Gaming WiFi

Bár a Gene az egyik kedvencünk, vitán felül a legnagyobb mérnöki bravúr a Strix X670E-I, ami szintén egy topligás lap, miközben mini-ITX méretű, vagyis a lehető legkisebb szabványú. Ennek ellenére az AM5-foglalatos lapról nem hiányzik a jövőben várható bivalyerős videokártyákat is kiszolgáló PCIe 5.0 x16 foglalat, a két DDR5 DIMM hely és a két M.2 SSD-nek fenntartott rész, amelyek közül az egyik ráadásul PCIe 5.0 szabványú. Minilap révén kritikusan fontos, hogy rend legyen, miközben a megfelelő hűtésről sem szabad elfeledkezni. Az Asus ezt a chipkészlettel közös M.2 bordával oldotta meg, hogy nagy terhelés mellett se lassuljon le géped. Ilyen kicsi lapnál a szerelés különösen nehéz, amit az Asus olyan trükkökkel igyekszik megkönnyíteni, mint például a ROG FPS-II kártya, hogy könnyebben tud az előlapi kábeleket bekötni.

A laphoz jár a ROG Strix Hive külső vezérlő is, amiben ott lapul egy ALC4050 hangkodek és egy high-end ESS Sabre 9260Q DAC egység is, hogy a lehető legjobb hangzást tudd kinyerni miniatűr, de piszok erős gépedből. Szintén kapsz egy USB 3.2 Gen2-es Type-C portot 10 Gb/s sebességgel, valamint Q-LED-et, hogy bármilyen tuning vagy egyéb problémát kényelmesen diagnosztizálhass, amihez kapóra jönnek a Flexkey és a BIOS Flashback gombok is.

Asus ProArt X670E- Creator WiFi

Nem csupán a gamerek, a power userek, tartalomgyártók is igénylik a nagy számítási teljesítményt, az erős CPU-t és jól felszerelt alaplapot, ezért az Asus rájuk is szabott alaplapot. A ProArt széria X670E Creator WiFi modelljének vonzó tulajdonsága a rengeteg port és az óriási, villámgyors adattárolási megoldások támogatása. A profik számára nem is kérdéses, hogy ez sokkal fontosabb, mint a sok RGB-s látványelem, de persze ettől a ProArt X670E Creator WiFi még jól néz ki. A stabilitáshoz elengedhetetlen robosztus VRM áramkör és a nagy hűtőbordák nem hiányoznak, ahol azért a dizájnereknek is szabad kezet adtak, hogy némi aranyozott berakással feldobják a külsőt. A lapon két darab, PCIe 5.0 x16 foglalatot találsz, hogy a videeokártya mellett a professzionális, új generációs SSD-k számára is legyen hely. Persze emellett két darab alaplapi M.2 PCIe 5.0 foglalat is várja az adattárolókat. Portokból több USB4-et is kapsz, de akad itt USB 3.2 2x2 is, ami a Quick Charge 4+ gyorstöltést is támogatja. A Wi-Fi a legújabb 6E szabványt támogatja, az alaplapi Ethernet vezérlő pedig 10 Gb/s tempóra is képes, hogy a rengeteg adattal dolgozó profik számára is a legjobb hálózati kapcsolat álljon rendelkezésre.

Asus Prime család

A ROG-széria alatti régiókba is eljön az AMD AM5 platform, ahol az Asus a Prime szériával várja a Ryzen 7000-es CPU-kat. A Prime X670E-Pro WiFi-ről nem hiányzik a PCIe 5.0 x16 foglalat, valamint a szintén ilyen gyors M.2, sőt, 2.5 GbE LAN-t és Wi-Fi 6E-t is bevethetsz. Ha ennél szolidabban árazott új lapot keresel, a Prime X670-P WiFi vagy ennek Wi-Fi-mentes változata lesz nálad a befutó.

Hamarosan még több részlettel jelentkezünk, sőt, már azon ügyködünk, hogy az új lapok és az AMD AM5 platform minél előbb megérkezzen tesztlaborunkba is, hogy megmutathassuk, a való életben mire képes a legújabb PC-s platform.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.