Hirdetés

Így rajzolta át a CPU-k piacát az Intel Alder Lake megjelenése



|

Németország egyik legnagyobb IT-áruházánál az Intel eddigi legjobb hónapja lett a november, de a legtöbben még inkább a rivális processzorait választják.

Hirdetés

Van egy Reddit-felhasználó, akinek hála szinte minden hónapban kapunk egy pillanatképet az Intel és az AMD között zajló processzorháborúról. Ugyanis u/ingebor rendszeresen beszámol róla, mennyi és milyen értékben fogyott a két gyártó CPU-iból az egyik legnagyobb német elektronikai áruháznál, a Mindfactorynál.

Nemrég közzétette novemberi összefoglalóját is, ami előrelépést jelent az Intel számára, de a helyzetet még mindig az AMD személheti nagyobb megelégedéssel.

Amióta bemutatkoztak a Ryzen 3000-es és 5000-es processzorok, a felhasználók elképesztő többségben vásárolták a piros csapat alkatrészeit, konkrétan az Intel azóta a 30%-os részesedést sem tudta elérni egyik hónapban sem.

Hirdetés

Ez 2021 novemberében viszont hosszú idő után sikerült, köszönhetően az Alder Lake processzorok megjelenésének, amivel generációs lépéselőnybe került az Intel, továbbá segítette őket a 10. és 11. generációs CPU-k leárazása is.

Így sikerült az összes processzor 30%-át eladniuk novemberben, a legnépszerűbb közöttük az i7 12700K és az i5 12600K voltak, de ezek is csak a hetedik és kilencedik legjobban fogyó modellek voltak a toplistán. Az első hat helyet mind az AMD termékei foglalták el, élen a Ryzen 7 5800X-szel. A részletesebb statisztikákat, így a különböző modellek közötti megoszlást a lenti képeken láthatjátok.

A tizenkettedik generációs Intel processzorok egyébként annak ellenére teljesítettek elég jól, hogy hiába voltak elérhetők a hozzájuk készült új alaplapok, a generációváltást teljessé tévő DDR5-ös memóriák nem mindig állnak a vásárlók rendelkezésére.

Ha az új RAM-modulok könnyebben megvásárolhatók lesznek, még jobb lehet az Alder Lake helyzete, amit támogathat a kevésbé drága alaplapok és processzorok megjelenése is, pláne addig, amíg az AMD nem válaszol saját, a DDR5-öt és PCIe 5.0-át támogató platformjával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.