Hirdetés

Így tüntetheted el a Windows 10 felesleges extráit



|

A Bloatbox egy hasznos kis alkalmazás, amely képes egy helyre gyűjteni és villámgyorsan leradírozni a Windows 10-zel érkező bloatware-t.

Hirdetés

A bloatware jelenség nem új, és a Microsoft számára sem ismeretlen. A szó maga olyan alkalmazásokat és egyéb extrákat takar, amelyeket egy gyártó a megvásárolt géppel vagy szoftverrel együtt, automatikusan és kötelezően ránk testál. Ilyen például az, ha egy internetről letöltött szoftver telepítéskor magától felpakol egy víruskergetőt, vagy amikor egy mobilgyártó az Androidra ráhúzott launcherrel együtt egy csomó felesleges appot is feltesz a készülékre.

Hirdetés

A Windows verziókban szinte a kezdetektől volt ilyen bloatware bőven, hiszen valahol már a Pasziánsz vagy a WordPad is ennek tekinthető. Alapvetően mindenre rá tudjuk húzni ezt a kifejezést, ami a Windows alapvető "alkatrészein" kívüli adalék, és amiket akár kiválthatunk más szoftverekkel is.

Egy Belim néven működő fejlesztőnek mindenesetre eléggé bökhette a csőrét az olyan felesleges bithalom, mint mondjuk a Bing Sports vagy a Bing News, esetleg a Sticky Notes vagy a Mixed Reality Portal, amikkel úgy van az ember, hogy ha tényleg használni akarja, akkor majd letölti ezeket, vagy valami más, hasonló funkcióval rendelkező szoftvert. Ezeket persze most már javarészt letörölhetjük manuálisan a Windows 10 Gépházában turkálva, de egyenként pöcögtetni őket kifejezetten macerás.

Épp ezért alkotta meg a programozó a Bloatbox nevű kis segédprogramot, amely gyorsan átkutatja a gépünket és egy helyre gyűjti azokat a bloatware elemeket, amik itt-ott elszórva elbújtak a gépünkön. A Bloatbox egyébként eredetileg egy Spydish nevű, nagyobb lélegzetű rendszerbizgerátor alkalmazás része lett volna, de Belim elmondása szerint ő inkább a külön, specializált, de kis méretű alkalmazások híve, ezért ezt a kis programot kiadta külön.

A telepítéséhez a GitHubra kell felpattanni, ahol jelenleg a 0.12.5 verzió a legújabb. Természetesen a forráskódot is megtalálod, de egy sima zip fájlban is letöltheted, amiben nincs más, csak egyetlen futtatható állomány. Ezt nem kell külön telepíteni sem, csak bemásolni valahová, és ha szükségünk van rá, innen indítható.

A felépítése rém egyszerű: futtatás után bal oldalon láthatjuk a fellelt bloatware-ek listáját, és olyanok is megjelennek itt, amit még a viszonylag megengedő idei májusi Windows 10 változat (jelesül a 2004-es build) sem enged eltávolítani. Ha ezek közül valamelyiket átmozgatjuk a jobb oldalra (Add selected), vagy akár mindent egy mozdulattal átrántunk (Add all), utána az alul taláható Uninstall gombbal máris elküldhetjük őket oda, ahonnan jöttek. A gépünk pedig egy tiszta, rendezett, felesleges sallangoktól mentes hely lesz, ahol (elvileg) csak olyan programok csücsülnek, amelyeket mi tettünk oda.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.