Hirdetés

Ilyen egy 15 dolláros mini-PC, amin persze fut a Doom



|

5000 forintért egy könnyen hordozható gépet szerezhetünk, amin Linuxot is futtathatunk.

Hirdetés

Számos módon használhatók az olyan, olcsó és viszonylag könnyen programozható mini-PC-k, mint a Raspberry Pi, hiszen ezek segítségével retro játékgépet, okostükröt, vagy számos egyéb kütyüt összedobhatunk otthon. Az, hogy a Brian Benchoff által kitalált "Minimum viable computer" pontosan mire jó, erősen kérdéses, de az, hogy a fejlesztő-újságírónak 15 dollárból egy használható PC-t sikerült összeraknia, önmagában érdekessé teszi a kütyüt.

A lehetőségek nyilván korlátozottak: bár futtat operációs rendszert, grafikus felhasználói felületet nem rajzol ki, 2.3 hüvelykes IPS TFT képernyőjének 320x240 pixeljén csak a parancssort érhetjük el.

Hirdetés

Irányítani a 48-gombos billentyűzettel tudjuk, aminek gombjai a képernyő két oldalán helyezkednek el. Belül egy Allwinner F1C100s SoC található, benne egy ARM926EJ-S CPU-val, ami 533 MHz-en ketyeg, és 32 MB DDR RAM-mal. A tárhely egy microSD-kártya (külön megvásárolható), az áramot AAA NiMH akkumulátorok biztosítják, amiket USB-C-n keresztül lehet tölteni. Került rá egy USB 2.0 A csatlakozó is, de a Wi-Fi és a Bluetooth modul kimaradt.

Műanyag borítású, könnyen szét- és összepattintható. Idővel elérhető lesz mások számára is, aki szeretne egyet, Twitteren keresheti az alkotót. Bővebb infók, valamint a komponensek pontos ára Benchoff GitHub oldalán található.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.