Hirdetés

Ilyen egy profi, AMD Threadripper Pro gép



|

Úgy érzed, nincs olyan, hogy nagyon erős asztali PC? Akkor nézd meg a ThinkStation P620-at, ami külsőre szerény, belül viszont zabolátlan erő lakozik - az AMD jóvoltából.

Hirdetés

Hatalmas öröm számunkra, hogy Magyarországon a mai napig nagy divatja van a DIY, vagyis önállóan, házilag épített PC-knek, azonban nem mindig ez a tökéletes megoldás, főként akkor, ha profi és abszolút csúcskategóriás teljesítményre képes munkaállomásra van szükség. Ebben a szegmensben erősíti pozícióját legújabb ThinkStation gépével a Lenovo, amely több tekintetben is elsőnek számít a konkurensek között.

 

Hirdetés

A HEDT felett

A High-end Desktop az a kategória, amit anno az Intel hívott életre azért, hogy megindokolja, miért kell 1000 dollárnál is drágább, különleges platformot igénylő CPU-kat gyártania. Nos, semmi baj nincs a HEDT-vel (azt leszámítva, hogy az Intelt - itt is - váltotta már az AMD), azonban vannak olyan munkák, amire ezek az asztali gépek is kevesek.

Ide már azok a munkaállomások kellenek, amelyek szerverkategóriás platformra, több processzorra épülnek és rengeteg memóriát képesek mozgósítani. Ahol a GeForce már gyerekjáték, helyette a Quadro és a FirePro kártyák uralkodnak és senkinek a szeme sem rebben, ha egy gép nagyméretű és több millió forintba kerül.

 

Viszlát, Intel: ThinkStation P620

A ThinkStation nem új termékcsoport, sőt, már nagyon régen kiharcolta magának a Lenovo a stabil helyet ebben a szegmensben, ám ennek megtartásához folyamatos megújulásra van szükség. A termékkínálatban nagyjából középre belőtt, új P620-as ThinkStation munkaállomás a megszokott, piros-fekete színű, szögletes, fémhálós külsőt kapta kapaszkodóval az elején, sőt, méretre akkora, mint a kisebb P520-as modell, azonban odabent számtalan újdonságot rejt a gépház.

A P520 és P720 közé beékelődő munkaállomás az első, amelyben az új AMD Threadripper Pro W3995WX processzor dolgozik - igen, ez azt jelenti, hogy ebben a szegmensben is akadt egy nagyon erős támogatója (és nem az utolsó) az AMD-nek, aki úgy találta, az új Zen-alapú rendszerek többet kínálnak alacsonyabb áron, mint az Intel megoldása. Szóval a P620 akár AMD Threadripper Pro W3955WX processzorral is kérhető, amely 64 magjával 128 programszálat képes egyszerre feldolgozni. Ehhez akár 1 TB DDR4-3200-as ECC RAM csatlakozhat 8-csatornán, vagyis memóriaszűkében nem lesz senki sem. A processzor és a platform 128 PCIe 4.0 vonalat ad szabad felhasználásra, amelyből jutott több M.2 foglalatba és PCIe 4.0 x16 kártyahelyekre is. Ide kiépítéstől függően 2 darab Nvidia Quadro RTX 8000-es, vagy 4 darab Nvidia Quadro RTX 4000-es kártyát lehet kérni. Utóbbi érdekessége, hogy ezáltal a P620 akár 16 kijelzőt is képes meghajtani.

A rengeteg extra közül nem hiányzik az USB 3.2 Gen2, a 10 GbE LAN vezérlő, illetve összesen 8 adattárolót szerelhetsz a gépbe. A sok újdonság, rengeteg szolgáltatás és hatalmas számítási teljesítmény ellenére a gépház mérete abszolút kezelhető, nem nagyobb, mint egy átlagos asztali PC-jé.

Start szeptemberben

Technológiailag a Lenovo ThinkStation P620 fejlett, érett és izgalmas munkaállomás, amelyhez természetesen jár a Lenovo teljes támogatása és megszokott biztonsági szolgáltatásai. A gép várhatóan szeptember végétől lesz elérhető, azonban az árat még nem sikerült kiderítenünk - egyelőre annyit árultak el a bemutatón, hogy az inteles megoldásoknál kedvezőbb árfekvésre lehet számítani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.