Hirdetés

Ilyen még sosem történt, leállt az iPhone-ok gyártása



|

Amikor más években túlórázni hívják a dolgozókat, az iPhone-okat és iPadeket készítő gyárak inkább pihenőre engedték őket.

Hirdetés

A 2020-as esztendőt egészen jól megúszta az Apple, és nagyjából annyit tudott legyártatni hardveres termékeiből, amennyit szeretett volna. Idén viszont a globális ellátási és logisztikai láncokat érintő problémák, a koronavírus-járvány és a kínai energiaszűkösség együttesen elérték, hogy az iPhone, az iPad, az Apple Watch és sok más sikertermék készítőjét is utolérték a gyártási problémák.

Erről nemrég egy, például az iPhone 13 elérhetősége szempontjából elég aggasztó beszámolót tett közzé a Nikkei Asia. A lap szerint október elején, amikor az ország nagy része az Arany Hétnek is nevezett kéthetes munkaszüneti időszakot tölti, az Apple beszállítói pont, hogy felpörgetik a termelést, hogy az év végi ünnepi időszakra megfelelő mennyiségű iPhone-nal és más hardverrel szolgálhassanak a vásárlóknak.

Hirdetés

Ez általában azt jelenti, hogy az üzemek napi huszonnégy órában, több műszaknyi dolgozóval működnek, a Kínában megszokott brutális munkahetet teljesíthetik akkor is, mikor mások pihennek. Ez egyébként heti hat napon át tizenkét óra munkát jelent.

2021-ben viszont megtörtént, ami korábban elképzelhetetlen volt, és a gyárak leálltak, köszönhetően az alkatrészek hiányának, illetve az állampárt által bevezetett energiafelhasználási korlátozásoknak.

"Az alkatrészek és chipek korlátozott száma miatt nem volt értelme túlóráztatni az ünnepnapokon és extra fizetést ajánlani a frontvonalban lévő munkásoknak. Ilyen még soha nem történt korábban. A múltban a kínai Arany Hét volt a leghajtósabb időszak, mikor az összes összeszerelő extra gyártára készült fel"

- nyilatkozta egy, az Apple beszállítói rendszerben dolgozó szakember a Nikkei-nek.

A kínai gyárakat érintő áramkorlátozások miatt egyébként szeptember végén is leállt több, az Apple és a Tesla megbízásából dolgozó üzem. Így szeptemberben és októberben a korábbi tervekhez képest húsz százalékkal kevesebbet sikerült gyártani az iPhone 13-as termékcsalád tagjaiból, de ennek érdekében az Apple csökkentette például más iPhone modellek (így az 12-es és SE kiadások), illetve az iPadek számára fenntartott gyártási kapacitást.

Ezt alaposan meg is sínylették a táblagépek, ugyanis ezekből csak a tervezett mennyiség felét sikerült legyártani a Nikkei szerint, a helyzet pedig novemberre sem javult egyik eszközkategória esetében sem. Ezért az Apple termékei akár hiánycikknek is bizonyulhatnak az idei karácsonyi szezonban, ami bizonyára nem fog jót tenni az elsősorban az iPhone-ra támaszkodó cég bevételeinek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.