Hirdetés

Íme minden, amit az Intel Comet Lake CPU-król tudni lehet



|

Egy helyre gyűjtöttük a specifikációkkal, árakkal, megjelenéssel és teljesítményadatokkal kapcsolatos információkat.

Hirdetés

Hamarosan itt lesznek az Intel új Comet Lake lapkái, a következő-generációs asztali gamerprocesszorok és a többi tizedik-generációs Core CPU. Ezekről azonban egy ideje már mindent tudunk, és persze majdnem mindenkit a csúcsot jelentő, 10-magos Core i9-10900K érdekel leginkább. Érdekesebb lehet azonban a többi modell, amelyek fejlődése és a HyperThreading-támogatása részben az AMD-nek is köszönhető. 

Hirdetés

Most ugyanis nem csak a Core i9-es, hanem a Core i7-es, Core i5-ös, sőt, a Core i3-as chipek is kapnak ilyen technológiát, így még egy olcsóbb modell is a riválisa lehet egy évekkel ezelőtti Core i7-es lapkának. Persze az új AMD chipek miatt erre eleve szükség van. 

Intel Comet Lake CPU egjelenés

Az új Intel processzorok április végi hivatalos bemutatója miatt mindenki arra számít, hogy a tizedik generációs modellek még valamikor májusban megérkeznek. Vannak azonban feltételezések, hogy most csak előrendelni lehet majd, a tényleges megjelenés júniusra várható. Az alaplapgyártók mindenesetre biztosan készen állnak, a jelentések szerint tavaly év végére elkészültek a 400-as szériás alaplapjaik. 

A várakozások szerint elsőként a K szériás processzorok érkeznek a piacra, azt viszont nem tudni, hogy a Core i3-as és az F szériás chipeket meddig tartják vissza, és hogy milyen sorrendben érkeznek a lapkakészletek. A csúcsot a Z490 jelenti, valószínűleg ez nyit majd, de lesz olcsóbb H470, B460 és H410 is. 

Intel Comet Lake CPU specifikációk

A magszám-emelés és a HyperThreading mellett más fejlődésre is számíthatunk, mert bár továbbra is 14 nm-es technológiával dolgozik az Intel, mint a Skylake-nél egykor, még mindig versenyképes megoldásokról van szó, tehát ezúttal is labdába rúg az AMD Ryzen CPU-k mellett. Immáron akár a DDR4-2933 memóriák is támogatottak, persze a túlhajtás szintén. A Turbo Boost Max 3.0 a Core i9 és a Core i7 szériákban is megjelenik a Core X után. 

A processzorok magassága a hűtők támogatása érdekében nem változik, de a chip laposabb lesz, a forrasztott STIM és a vastagabb hűtőborda miatt pedig jobb teljesítmény várható. Azt viszont nem tudni, hogy ez mely processzorokra lesz igaz. Negatívum viszont a PCIe 4.0-támogatás hiánya, de azért a mai GPU-knak a PCIe 3.0 szabvány is elegendő sávszélességet ígér, csak az új SSD-k kezelésével lehetnek gondok. A 2.5Gb-es Ethernet-kapcsolat viszont már megbízhatóbb lesz, és igen tempós kapcsolódást ígér, a WiFi 6 támogatásával együtt. 

Ezúttal egyébként már hat CPU is 125 wattos TDP-értéket kap, de a Core i9-10900K-t látták már 224 wattot is fogyasztani. Foglalatból pedig az LGA 1200-zal lehet barátkozni, ezek kerülnek a 400-as szériás alaplapokra, amelyek elvileg a tizenegyedik-generációs chipeket is kezelik majd. 

Intel Comet Lake CPU teljesítmény

A világ leggyorsabb  gamerprocesszorának nevezett Core i9-10900K az Intel szerint a legtöbb játékban jobb, mint a Core i9-9900KS vagy a Ryzen 9 3950X. Volt már olyan mérés, amelyen minden mag 5,4 GHz-en dübörgött, de ez 250 wattos fogyasztást is eredményezhet átmenetileg. Mindez azt is jelenti, hogy a játékokban kimagasló teljesítményre lehet számítani, sok engine-t a magasabb órajelekre optimalizáltak, így végül fölénybe kerülhet az Intel, ebben a HyperThreading is segíthet. Ez utóbbi kikapcsolásával a tuninglehetőségek ugyanakkor megnőnek, feláldozva a többszálas teljesítmény egy részét. Az Extreme Tuning Utility pedig a feszültség és az órajel szabályzását is lehetővé teszi a szorzó változtatása függvényében. 

Intel Comet Lake CPU árak

Sajnos ezen a téren nem mozgósít az Intel, igazából tartja az eddigi vételárait, a legerősebb chip 488, a legolcsóbb 122 dollárba kerül majd. Persze a régi árért most jobb CPU jár, de azért az AMD az elmúlt években bizonyította, hogy ár-érték arányban nehéz vele felvenni a versenyt. A Ryzen 3 3300X pedig talán az év egyik slágere lesz, és nehéz lesz ezt a címet elvennie az Intelnek - de azért megpróbálja majd a megerősített belépő- és középkategóriával. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.