Hirdetés

Ingyen akarsz feltört szoftvereket a gépedre? Tudod, hogy milyen veszélyeknek teszed ki magad?



|

Csábító az "ingyenessé varázsolt" Windows, Office és Photoshop, akárcsak a PC-s játékok, ám a feltört programok komoly veszélyeket rejtenek akár az otthonodra nézve is.

Hirdetés

Legyen szó irodai gépről, otthoni mindenesről vagy egy gamer-PC-ről, nem nehéz elképzelni, hogy a legálisan megvásárolt szoftverek végösszege magasabbra rúg, mint magáé a hardveré. Ezzel a költséggel a legtöbb végfelhasználó (és jó pár vállalati ügyfél) nem számol, ezért is olyan kellemetlen a meglepetés, amikor az összeválogatott szoftverek árát megpillantja.

Miután nem szeretne ingyenes, akár nyílt forráskódú, de kevésbé ismert nevű, esetleg más kinézetű programra váltani, hamar a kalózszoftverek világában találhatja magát. Itt minden abszolút ingyenes, néhány kattintással elérhető még a legdrágább kiadványszerkesztő is, ezért azonnal be is indul a beszerzési hadjárat - és ezzel együtt megérkeznek a gondok, amelyek nagyon komoly károkat képesek okozni.

Hirdetés

Mézesmadzag

Nem új keletű a fizetős programok feltörése és ingyenesen elérhetővé tétele, ami csábító a legtöbb felhasználó számára. Nincs fizetési kötelezettség, nem kell megadni a bankkártyaadataidat, a program soha nem jár le, és azt a verziót választod, amelyik a legjobban tetszik. A crackerek a legtöbb szoftvert képesek feltörni, hiába fejlesztenek egyre bonyolultabb, biztonságosabb védelmi és aktivációs algoritmusokat a fejlesztők.

Legyen az akár az új Adobe szoftver, a Windows, az Office vagy egy AAA PC-s játék, előbb-utóbb mindegyiknek megkerülik a védelmét. Az, hogy miként sikerül a felsoroltak bármelyikét ingyenessé tenni, sok tényezőtől függ és akár programonként változhat.

Gyakori a programcrack, vagyis amikor az indítófájlt (vagy egyéb, kulcsfontosságú programfájlt) sikerül visszafejteni és ebből kigyomlálni a hitelesség ellenőrzését. Másik cselt kell bevetni, ha az indítóállományt nehéz feltörni, és licenckulcsra, illetve speciális rendszerbejegyzésekre van szükség. Ilyenkor licenckulcs-generátort készítenek, amely az eredetivel megegyező elven generál aktiválási kulcsot.

Ezt futtatva megkapod a licencet, valamint a háttérben a szükséges rendszermódosítások is megtörténnek, hogy a program garantáltan működjön. Szintén bevett húzás, hogy a hamisan előállított licenckulcs ellenőrzését lehetetlenítik el úgy, hogy a hitelességet ellenőrző szerverek IP-címeit blokkolják a Windowson belül, vagy egy valójában lokálisan futó mini ellenőrzőszervert is telepítenek, és a programot ide irányítják, hogy higgye azt, legális és nem lopott program.

Ezek mellett is rengeteg trükk létezik még, amellyel egy-egy fizetős, netes aktiválást igénylő programot ingyenessé tudnak tenni a cracker csapatok. Ahogy azonban a mondás is tartja, semmi sincs ingyen, és ez ezúttal is tökéletesen igaz.

Lopakodó veszedelem

Az első komoly probléma, amivel szembe kell nézni, ha valaki illegálisan szeretne programokat letölteni, a beszerzés. Ezeket a szoftvereket nem biztonságos, megbízható fél által üzemeltetett portálokról tudod letölteni.

A legtöbb kalózweboldal hemzseg a kéretlen reklámoktól, a böngésző ellen indított bújtatott támadásoktól, és már itt is bejuthat gépedre kártékony kód. Nagyon kell vigyázni azzal is, hogy mire kattintasz, sokszor a nagy méretű Download-gombok mind egy-egy veszélyt, potenciális támadást rejtenek.

A másik forrás a torrent, vagyis a fájlmegosztó hálózat, amelyek úgyszintén nem veszélytelenek, ha pedig zártak, azokért bankkártyáddal (vagy SMS-sel) kell fizetned kell havi díjat. Ez egyben a te személyedet is felfedi az üzemeltetők (és rajtaütés esetén a hatóságok) előtt. Torrent igénybevételekor a visszatöltésre is oda kell figyelned, ami sok erőforrást követel részedről, vagy ha ezt nem szeretnéd, magasabb tagsági díjat kell fizetned. Természetesen a letöltött program hitelességére, működésére és vírusmentességére senki nem vállal garanciát.

Megérkezett gépedre a lopott szoftver, és könnyen lehet, hogy ezáltal te magad tártad szélesre az ajtót egy kártevő előtt. A telepítés során még egyáltalán nem biztos, hogy felfedi magát a lopott szoftverbe rejtett kártevő, ez akár az első indításkor vagy a kulcsgeneráló segédprogram futtatásakor is aktiválódhat.

Ekkor általában nem is vírustámadásként viselkedik a kéretlen szoftver, csupán rendszergazdai jogokat kér a program a futtatáshoz (bár elméletben erre nem lenne szüksége). Amint erre rákattintasz, a rejtett, kártékony kód hordozóként funkcionálva megteremti a lehetőségét annak, hogy a megemelt jogosultsági szinten becsempéssze gépedre a tényleges kártevőt, amit ezt követően tölt csak le a netről vagy tömörít ki egy rejtett, titkosított fájlból.

Ezzel a trójai falovas trükkel az esetek döntő többségében sikeresen képesek a hackerek megfertőzni gépeket úgy, hogy ebből a gyanútlan felhasználó semmit sem vesz észre, csupán örül annak, hogy ingyen tudta beszerezni a drága szoftvert.

Magadra hagyva

A fizetős programot sikerült feltelepíteni, sőt aktiválni, a szoftver működik, és a felhasználó is boldog, hogy spórolt egy csomó pénzt. Igen ám, de a háttérben komoly kockázatnak tette ki a gépen tárolt adatait: a netbanking többé nem biztonságos, és talán képeinek, videóinak másolatai már a világ másik végén várják, hogy valaki zsaroló támadást indítson ellene. Érdemes azt is számításba venni, hogy a bejutott és aktivált kártevő nem is feltétlenül a PC-t fogja célba venni: az otthoni hálózatra kapcsolt összes eszköz (beleértve a routert is) veszélyben lesz.

Kevésbé rizikós, ámde bosszantó tulajdonsága a lopott szoftvernek, hogy jó eséllyel egyáltalán nem lehet azokat frissíteni. Hiába javítja a fejlesztő a hibákat, ad hozzá új funkciókat, vagy gyorsítja fel a futást, a törött program frissítési modulja le van tiltva, máskülönben a hamis licenc deaktiválódna.

Szintén ez a helyzet akkor, amikor a program furcsán viselkedik, lefagy és használhatatlan - a fejlesztő cég támogatásához nem fordulhatsz, mert akkor azonnal kiderül, hogy az amúgy is elavult verziójú programod lopott.

Frissíteni csakis úgy tudod a lopott szoftverek jelentős részét, hogy ismételten letöltöd a programot, eltávolítod a régit, és installálod az új verziót. Ha játékról van szó, elég jellemzően csak a frissítés feltört változatát megszerezned, ám ilyenkor is fennáll a valós veszély, hogy újabb kártevőt vagy trójait invitálsz a gépedre. Ha mégis aktív a frissítés, ráadásul automatikus, jobb, ha felkészülsz, hogy a lehető legrosszabb pillanatban jön majd egy új verzió, amely semlegesíti az általad használt törést.

Mindenképpen azt javasoljuk hát, hogy mielőtt a könnyebb(nek tűnő) utat választva illegálisan feltört programokat, játékokat töltenél le, mérlegeld, hogy valóban megéri-e veszélybe sodorni gépedet, az azon tárolt személyes adataidat és a helyi hálózatodra kapcsolt összes eszköz biztonságát. Legális és megbízható megoldásból több is létezik, amelyekről a PC World cikkeiből is tájékozódhatsz.

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor szerezd be a 2021/05-ös PC World magazint, amiben még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba adunk mellé értékes szoftvereket és egy PC-s játékot is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.