Hirdetés

Kettővel több lett, maradhat? - Intel Core i7-8700K teszt



|

Túl jól sikerült az AMD Ryzen, ezért idő előtt elkészült a válaszcsapással az Intel. Teszteltük a 8. generációs Core i7 CPU-t, amely tartogat néhány kellemes és kellemetlen meglepetést.

Hirdetés

Évek teltek úgy el, hogy az Intel nem volt hajlandó különösebben nagy energiát fektetni az x86-os processzorok fejlesztésébe, azonban váratlan helyről, az AMD-től kapott egy pofont tavasszal, ami azonnal felrázta a Core processzorcsalád készítőjét. Az Intel nem is várt sokáig, azonnal megkezdte új termékeinek bevezetését a piacra, ami hatalmas kavarodást okozott minden területen, legyen szó akár mobil, asztali, belépő- vagy csúcskategóriáról.

Az Intel X299-es chipkészletekkel nyáron megérkeztek a HEDT (High-End Desktop) méregdrága processzorok, amelyeket ősszel a megfizethető, nyolcadik generációs Core i7-es modellek követtek. Már itt is kettévált a bejelentés mobil és asztali verzióra, sőt, ezekből is csupán az első változatokat kaptuk meg, ugyanis generációkon belül is felszabdalta a termékskálát az Intel, ezzel megteremtve a totális káoszt termékskálájában. Cikkünkben az asztali, nyolcadik generációs Intel Core i7 processzort (Coffee Lake) teszteltük le, amely nem titkoltan a tavaszi Ryzen-támadást hivatott visszaverni a megfizethető, felsőkategóriás CPU-k mezőnyében.

Hirdetés

Kapkodás és zűrzavar

Kevesen hittek benne, hogy az AMD-nek valóban ilyen jól sikerül a Ryzen, a leghangosabb szkeptikus pedig az Intel volt, így hatalmas felfordulást okozott, amikor mégis olcsón jó CPU-t kaptak a felhasználók. Az Intel ezért megrázta magát és az eredetileg 2018. elejére időzített, nyolcadik generációs Core processzorokat átütemezte őszre, ami sok bonyodalmat okozott. A notebookokba és hibridekbe megérkezett Kaby Lake-Refresh modellek után következett az asztali PC-khez szánt Coffee Lake kódnevű fejlesztés, ahol továbbra sem kapjuk meg a régóta ígért 10 nm-es gyártástechnológiát, sőt, még legalább egy teljes évet kell erre várnunk. Helyette a frissített Kaby Lake-alapokat használták fel a mérnökök, fejlesztették a grafikus modult és némi nyers erőt is bevetettek a siker érdekében.

A nyolcadik generációs Intel Core processzorok nagy újdonsága, hogy a magok számában feljebb ugrottak, így a Core i7-es modellek - ahogy a tesztben szereplő Core i7-8700K is - immáron hat darab fizikai maggal dolgoznak, amelyhez természetesen jár a Hyper-Threading technológia (HTT), hogy logikailag egyszerre akár 12 programszállal is elbánjanak ezek a processzorok. Az új Core i5 is megkapja a hatmagos felépítést, míg a Core i3 végre négymagossá lép elő, a Pentiumok pedig a HTT-vel erősítenek. Ez határozott előrelépés a párhuzamosítás felé, főleg annak fényében, hogy az Intelnek sikerült a magas órajeleket is megtartania. Pontosabban a Core i7-8700K esetében elődjéhez, a 7700K-hoz képest az alapórajel 4,2 GHz-ről 3,7 GHz-re csökkent, azonban a 4,5 GHz-es Turbo Boost 2.0 mód 4,7 GHz-re módosult. Az LLC (Last Level Cache) gyorsítótár mérete is jelentősen nőtt 8-ról 12 MB-ra, a memóriavezérlő pedig már a DDR4-2666-os modulokkal is elbánik. A grafikus vezérlő elnevezésében történt egy frappáns, de fontos változás: a HD Graphics mostantól UHD Graphics, amivel az Intel arra kíván utalni, hogy a videokimenetek mostantól a 4K 60 Hz-es felbontást is támogatják. Ez natív DisplayPort 1.4 kimenetet és HDMI 2.0a-t jelent, amelyre már nagy szüksége volt ennek a platformnak.

Az új processzorok a már jól megszokott LGA1151 foglalatba illeszkednek, sőt, lábszámban és fizikai kialakításban is tökéletesen kompatibilisek a 6. és 7. generációs Intel Core CPU-kal. Sajnos azonban hiába a hasonlóság, a 8. generációs processzorok csakis új chipkészlettel hajlandók együttműködni, ez pedig még az Inteltől is szokatlanul rideg hozzáállás a kompatibilitás tekintetében. "Miután már megjelenés előtt rengeteg kritika érte az Intelt emiatt, változtatott stratégiáján és megnyitotta az átjárást minden LGA1151 platform között" - szeretnénk ezt a hírt olvasni, de sajnos nem fogjuk. Ehelyett azzal magyarázta az Intel az inkompatibilitást, hogy a lábak száma ugyan megegyezik, a foglalat alakja ugyanaz, a lábak kiosztása mégis más, így elképzelhetetlen a kompatibilitás későbbi megvalósítása, mivel ennek hardveres akadályai vannak. Persze ebben az esetben nem ártott volna a foglalaton változtatni egy kicsit, hogy elkerülhető legyen a téves konfiguráció-összeállítás.

 

Evolúciós bukdácsolás

A Coffee Lake processzorokat forradalminak nevezni két extra mag és néhány ráncfelvarrás miatt túlzó lenne, ugyanakkor ezzel a generációváltással új platform is érkezett. A 300-as szériába sorolódó chipkészletek közül jelenleg csupán egyetlen egy, a Z370 érhető el, amely egyenes leszármazottja a Z270-es chipnek. A szolgáltatásokat, teljesítményt nézve szinte semmi sem változott, sőt, maga az Intel is annyit ismer el, hogy csupán a VRM-részt erősítették meg annyira, hogy a hatmagos CPU-k se jelentsenek gondot. Illetve egyvalami mégis változott: az AMD-t látva az Intel is alaposan megemelte a PCIe 3.0 vonalak számát, így az eddigi 8-12 helyett itt már 24 PCIe 3.0-t kínál a chipkészlet, az M.2 NVMe SSD-ket pedig már a CPU-ba is be lehet kötni. Az apró eltérések ellenére azonban a Z170-Z270 és a Z370 között semmiféle átjárás nincsen, sem a processzorok, sem a chipkészletek oldalán. A Z270-es alaplapok ezért továbbra is a piacon maradnak, ami már csak azért is indokolt, mert egyrészt alig félévesek, másrészt a 7. generációs Intel Core CPU-k is még jó darabig piacon lesznek.

A kapkodással az Intel ezzel alaposan összezavarja a felhasználókat, ráadásul a később, 2018 elején érkező 300-as chipkészletek már többre lesznek képesek. Kapunk például natív USB 3.1 Gen2-t, egy Modern Standby elnevezésű, szuper-alacsony fogyasztású készenléti módot, előkészítést az új Thunderbolt 3.0 chiphez és Wi-Fi ac+Bluetooth 5 alaplapi chiphez is. Várhatóan erre épülnek majd az új H- és B-szériás alaplapok, illetve nem kizárt, hogy már jövő év tavaszán leváltják a Z370-et egy Z390-es, frissített chipkészletre.

A Core i7-8700K-t egy minden hájjal megkent, felsőpolcos Gigabyte lapban teszteltük, ami annak ellenére, hogy csupán pár hónappal a Z270-es társa után érkezett, mégis tartogat több, nagyon kellemes meglepetést is. Ennek tesztjét az októberi PC World magazinban olvashatjátok.

 

A legjobb gamer CPU

A valaha készült legerősebb játékos processzorként hirdette meg az Intel a 8. generációs Core i7-8700K-t és ezzel mi is egyetértünk. A Ryzen 7 kiválóan teljesít mindenféle munka, szerkesztés, modellezés, tömörítés stb. alatt, de a CPU-ra érzékeny játékok terén még mindig az Intel architektúrája vezet. A 7. generációval összehasonlítva több magot, magasabb turbó órajelet, nagyobb LLC gyorsítótárat és gyorsabb memóriát kapunk, így nem is kérdéses, hogy a Coffee Lake-S jól teljesít. A korábbi Core i7-es modellekkel összehasonlítani nem lenne fair, a két extra maggal nem lehet versenyezni. A Ryzen 7 azonban 8 darab, teljes értékű magot kínál szintén fejlett microarchitektúrával, így ahol tényleg a párhuzamosítás számít, ott az AMD processzora győzedelmeskedik (AIDA64, CineBench R15).

Ennek az előre lépésnek őszintén örülünk is, különösen annak fényében, hogy a TDP nem növekedett, sőt, a tuningpotenciál is kiváló (a 4,8-5 GHz könnyedén elérhető), azonban a platformmizéria megmérgezi az egész generációváltást. A kompatibilitás és az új szolgáltatások teljes hiánya bosszantó, ráadásul már most lehet tudni, hogy kb. félév múlva jön egy kompatibilis, több fontos újdonsággal megpakolt platform ezekhez a processzorokhoz.

Végül az árat is figyelembe kell vennünk az új Intel Core i7-8700K értékelésekor. Itt az Intel árlistája szerint nagyjából 10 százalékos áremelkedéssel számolhatunk a 7000-es szériához képest, illetve az újdonság miatt a különbség az első néhány hónapban ennél is nagyobb lehet.

Ajánlani nem egyszerű az új Intel processzort és platformot. A Z370-es chipkészlet kizárja a belépőszintet, a felsőkategóriában pedig a hetedik generációról váltani nem éri meg. Ha új PC-t építünk, vagy régi, elavult asztali gépünkön végeznénk nagygenerált és nagyon fontos a játék alatti maximális teljesítmény, az Intel Core i7-8700K-val jó vételt csinálunk. Ez azonban a felhasználók vékony rétege csupán, mindenki más munkára válasszon bátran (akár kisebb) AMD Ryzent, vagy várja meg az olcsóbb Intel Core i5-8000-es processzorokat és az újabb 300-as alaplapokat.

Intel Core i7-8700K

Ár: Bevezetés alatt Ft
Végre egészséges a verseny az x86-os processzorok piacán, és az Intelnek nincs könnyű dolga az AMD Ryzen CPU-ival szemben
  • 6 mag/12 programszál
  • 14 nm, Coffee Lake
  • LGA1151 foglalat
  • 3,7 GHz alapórajel, 4,7 GHz Turbo
  • 2×DDR4-2666 RAM-vezérlő
PRO
  • 6 magos Intel Core i7
  • Kiváló, fejlett platform
  • Magas Turbo órajel
  • Szuper IPC-mutató
  • Játékra, munkára is ideális
  • Elfogadható fogyasztás és hőtermelés
Kontra
  • Nem kompatibilis a régebbi LGA1151 alaplapokkal
  • Alacsonyabb alapórajel
  • Minimális újdonság
  • Még mindig gyenge iGPU
  • Drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 5938
    [topic] => 1
    [group] => 1
    [gameinfo_name] => Intel Core i7-8700K
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 1
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2017-10-04 10:35:33
    [gameinfo_webpage] => https://ark.intel.com/products/126684
    [gameinfo_tags] => Intel, Z370, 8. generáció, teszt, CPU, processzor, platform, LGA1151, Gigabyte
    [gameinfo_url] => intel-core-i7-8700k
    [gameinfo_pro] => 6 magos Intel Core i7
Kiváló, fejlett platform
Magas Turbo órajel
Szuper IPC-mutató
Játékra, munkára is ideális
Elfogadható fogyasztás és hőtermelés
    [gameinfo_kontra] => Nem kompatibilis a régebbi LGA1151 alaplapokkal
Alacsonyabb alapórajel
Minimális újdonság
Még mindig gyenge iGPU
Drága
    [gameinfo_data] => 6 mag/12 programszál
14 nm, Coffee Lake
LGA1151 foglalat
3,7 GHz alapórajel, 4,7 GHz Turbo
2×DDR4-2666 RAM-vezérlő
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 4
        )

    [gameinfo_price] => Bevezetés alatt
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Végre egészséges a verseny az x86-os processzorok piacán, és az Intelnek nincs könnyű dolga az AMD Ryzen CPU-ival szemben
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 1
            [manufacturer_name] => Intel
            [manufacturer_url] => intel
            [manufacturer_link] => http://www.intel.com
            [link] => /gyarto/intel
        )

    [link] => /termekinfo/intel-core-i7-8700k-5938.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => 6 magos Intel Core i7
            [1] => Kiváló, fejlett platform
            [2] => Magas Turbo órajel
            [3] => Szuper IPC-mutató
            [4] => Játékra, munkára is ideális
            [5] => Elfogadható fogyasztás és hőtermelés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Nem kompatibilis a régebbi LGA1151 alaplapokkal
            [1] => Alacsonyabb alapórajel
            [2] => Minimális újdonság
            [3] => Még mindig gyenge iGPU
            [4] => Drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.5
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    8

  • Extra funkciók:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.