Hirdetés

Ennyit eszik az Intel Core i9-10980HK processzor



|

Egy dokumentáció alapján 135 wattban maximalizálták a Core i9-10980HK TDP-értékét.

Hirdetés

Az Intel rengeteg információt elárult múlt héten a laptopokba szánt Comet Lake processzorokról, a specifikációkat alaposabban megvizsgálva azonban érdekes felfedezést tettek egyes szakértők. A dokumentáció alapján ugyanis a Core i9-10980HK TDP-értékét 135 wattban maximalizálták. Egy laptopban ilyen fogyasztási szintet valószínűleg sosem érünk majd el, ellenben a várakozások szerint a 107 watt reális lehet a folyamatos és egyenletes terhelés mellett, mivel ez egy 8-magos CPU. Alapból azonban 45 wattos TDP jellemzi a mobilos chipet. 

Hirdetés

Egy komolyabb videokártyával a jóslatok szerint akár már 200-250 wattos tartományba is léphetünk. A Thermal Velocity Boost esetében egyértelművé vált, hogy ez egy hőmérsékletkorlátokra figyelő újabb boost mód lesz: amennyiben a processzor hőmérséklete 65 és 85 Celsius-fok között van, akkor egy szálon 100 MHz-es emelést hajt végre, a határérték alatt 200 MHz-et emel. Vagyis az 5,3 GHz-es órajel egy magon jöhet össze, akkor, ha a processzor hűvösebb, mint 65 Celsius-fok. Ez pedig elég ritka lesz egy laptopban (85 Celsius-fok fölött 5,1 GHz a maximum, egy magon). 

Bár ezek a számok elég erősen segítik a marketinget és jól mutatnak a dobozon, a szakértők szerint nagy kavarodást okoznak a fogyasztók körében, és a gyakorlatban messze nem biztos, hogy azt kapják, amire számítanak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.