Hirdetés

Egy év múlva jönnek az Intel 16 magos Ozark Lake processzorai



|

A 14 nanométeren gyártott szörnyeket 2021 tavaszán tervezik behúzni a konzumer desktopok világába. Április elsején. Bolondok napján. Mint ami ma is van. Ha értitek, mire gondolunk.

Hirdetés

Sajtóértesülések szerint eldöntött tény, hogy az Ozark Lake sorozat egy év múlva már sorozatgyártásban elérhető termék lesz az otthoni PC-k számára. Az AMD multi-chip-module (MCM) dizájnfilozófiáját átvevő processzorbant 16 mag és 32 szál dolgozik majd egy olyan összeállításban, ahol szétválasztják a proci "core" és "uncore" komponenseit. Tessék tovább olvasni, de mindvégig tartsátok közben észben a mai dátumot, és azt, hogy ezt az egészet nem mi találtuk ki.

Hirdetés

Az LGA1700 tokozásban felszabaduló helyeket kihasználva kétféle réteg lesz az Ozark Lake-ekben core-complex és uncore-complex néven. Előbbi egy 14 nanométeren gyártott egység, amelyben kizárólag a CPU magok és egy EMIB interconnect található. Itt 16 Skylake mag helyezhető el gyűrűs elrendezésben hagyomnányos cache hierarchia mellett (256 KB L2$ és akár 2 MB/core L3$). Azáltal, hogy az ezeken kívüli alkotóelemeket máshová csoportosítják át, a CPU magok akár a 6 GHz-es határt is elérhetik.

A magokat tartalmazó core-complex a tokozáson belül kapcsolódik a különálló uncore-complexhez az EMIB segítségével. Ebben a kisebb egységben lesz minden I/O egység, többek között egy dual-channel DDR4 kontroller, egy 28 utas PCI Express 4.0 vezérlő (ebből 16 a PEG, 8 a DMI 4.0 chipset bus és 4 egy "gyorsított M.2 slot" irányába mutat, ez utóbbi egyelőre munkanév). Emellett itt lesz egy Intel Xe-architektúrás iGPU nagyjából 1 TFLOP/s teljesítménnyel.

Az így készülő processzorok modularitása lehetővé teszi, hogy az uncore egység mellé különféle konfigurációjú core egységeket illesszenek, akár 6, 8, vagy 10 maggal, tehát különféle erejű gépekre lehet skálázni ezeket. Persze az Intel számára sem teljesen új ez az elrendezés, 2010 környékén a Clarkdale sorozatnál már kísérleteztek ilyesmivel. A TechPowerUp igen komolyan vehető (khm) értesülései szerint egyelőre azzal számolnak az Intelnél, hogy pontosan egy év múlva, tehát 2021. április elsején indíthatják az Ozark Lake sorozatot. Bolondok napján, ha ezt még nem hangsúlyoztuk eleget.

Érdekes adalék egyébként, hogy a TechPowerUp állítólag az Intelnél is rákérdezett a dologra, akik (szintén állítólag) egy tőlük kifejezetten szokatlan, mondhatni David Lynch ihletettségűen szürreális választ adtak. "Megjelenés előtt álló termékekkel kapcsolatban nem nyilatkozunk, de elhivatottak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy megmentsük a világot azáltal, hogy az egyetemistákat a koronavírus ideje alatt távol tartjuk a felelőtlen buliktól". Ha nem április elseje lenne, azt mondhatnánk, itt mindenki zöld helikopter lett, de a dátum ismeretében azért valószínűleg valahol az első bekezdés vége környékén már sejteni lehetett, hogy itt a TechPowerUp trollkodásáról lehet szó. De azért persze lehet várni az Ozark Lake megjelenését, más meg a gyíkemberekben és a laposföldben hisz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.