Hirdetés

Intel Xe grafika kerül az Aurora szuperszámítógépbe



|

Amerika Energiaügyi Minisztériuma az Intel jövőbeli Xeon processzorait és Xe számítási architektúráját építi az exascale szintű Aurora szuperszámítógépbe.

Hirdetés

Már tart a verseny, hogy ki építi meg az első exascale szintű szuperszámítógépet. Amerika is pályázik a világelső címre, egy 500 millió dolláros, Aurora nevű Intel rendszerrel. Amerika Energiaügyi Minisztériuma ugyanis Intel alapokat választott a rendszerhez, amit Chicago mellett, az Argonne National Laboratoryban építenek meg. Elvileg 2021-re készül el, és másodpercenként egytrillió számítást végez majd el (ezt a szintet 1 exaflopsnak nevezik). 

Hirdetés

A szuperszámítógépben az Intel jövőbeli, skálázható Xeon processzora lesznek, valamint a Xe számítási architektúrája. A fejlesztést az Intel és a Cray közösen végzik, és az Intel DC Optane nem felejtő memóriája is szerepet kap, persze olyan verzióban, ami még nem létezik. 

Mindez óriási győzelem az Intelnek, marketingszempontból is jól jön a processzorok és a videokártyák piacán, akkor is, ha egyelőre nem létező termékekről van szó. Az Intel sikere azért is érdekes, mert a GPU-k és az AI fejlesztése terén az AMD és az NVIDIA is élen járnak, az Intel pedig viszonylag korán szerezte meg a győzelmet, ami nagy dolog lesz a Xe grafikus vezérlők számára. 

Az Aurora adatelemzést, HPC és AI jellegű munkákat végez majd, de könnyen lehet, hogy a hasonló teljesítményű szuperszámítógépek piacán Kína, Japán vagy Európa megelőzi Amerikát, akár egy teljes évvel. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.