Hirdetés

Ismét bejutott egy kártevő a Google Play Áruházba



|

Ezernyi app hordozza a SonicSpy malware-t, ami a kamerához és a mikrofonhoz is hozzáfér.

Hirdetés

Manapság egyre több bizalmas és fontos információt tárolunk az okostelefonjainkon, és éppen ezért különösen kellemetlen, hogy a Google legnagyobb igyekezete ellenére a hackerek újra és újra képesek kártevőkkel megfertőzni a Google Play Áruházba felkerült appokat. 

Hirdetés

Bár az alkalmazásbolt igen szigorú monitorozással szűri a kártevőket, a hackerek mindig találnak módot arra, hogy valahogy szétszórjanak egy-egy malware-t. A mostani neve SonicSpy, és már több ezer appot megfertőzött. Ezek egy része a Play Áruházban is elérhető volt. 

A kártevő üzenetküldő appnak álcázta magát, teljes funkcionalitással működött - alapvetően azonban csak egy módosított Telegram volt. 

A Soniac, a Troy Chat és a Hulk Messenger egyaránt problémás app: a telepítéskor az igazi üzenetküldő kerül a készülékre, a régi ikont cseréli le, a malware pedig a háttérben rejtőzik el. Teljes hozzáférése van a kamerához és a mikrofonhoz, képes hívásokat indítani és üzeneteket küldeni, kinyerni a hívásnaplókat, a névjegyeket és a mentett WiFi-adatokat. 

A három app elvileg Irakból származott, mostanra minden érintett appot és fiókot töröltek. A SonicSpy azonban továbbra is aktív fejlesztés alatt áll, vagyis továbbra is fontos, hogy csak megbízható fejlesztők programjait töltsük le. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.