Hirdetés

Itt a LEGO-szerű, moduláris processzorokat célzó szabvány



|

Több komoly szereplő is beállt az UCIe mögé, ami a chipgyártás jövőjének kulcsa lehet.

Hirdetés

A PC-építés már így is moduláris műfaj, hiszen szabványok sora gondoskodik arról, hogy a különböző gyártóktól származó processzorok, videokártyák, memóriák és tárhelyek képesek legyenek együttműködni a Nagy Egész részeként.

Egy új szabvány most azt célozza, hogy ez a moduláris megközelítés a processzorok szintjén is megvalósulhasson, kikövezve az utat az egyedi összeállítású, könnyebben gyártható chipek előtt.

Hirdetés

A Universal Chiplet Interconnect Express (UCIe) szabvány támogatói között már olyan iparági óriásokat találunk, mint az Intel, az AMD, az ARM, a Qualcomm, a TSMC, a Microsoft és a Samsung. A UCIe technológia a létező PCI Express szabványra és a szerverközpontokban használt CXL (Compute Express Link) interfészre építi az alkatrészek közötti adatátvitelt. A szabvány egy platformon egyesítené a különböző gyártóktól érkező elemeket (processzor, GPU, 5G stb.), melyek nagyon leegyszerűsítve LEGO-kockák módjára illeszkednének egymáshoz.

A UCIe megálmodói szerint ez a gyártási folyamatot is megkönnyíthetné, manapság ugyanis egyre komolyabb gondot okoz, hogy a chipek egyszerűen túl összetetté és túl naggyá váltak, jelentősen rontva a futószalagokról lekerülő hibás egységek arányát.   

Hasonló megoldások évtizedek óta léteznek, elég csak az Intel és az AMD összefogásával született Kaby Lake G-chipekre gondolni, melyekben a kékek processzora és az AMD GPU-ja dolgozott együtt. Az univerzális, iparági szintű szabvány megszületése viszont továbbra is várat magára, s ha valaha is lesz ilyen, arra eddig a UCIe tűnik a legesélyesebbnek.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.