Hirdetés

Itt az Intel nem felejtő Optane memóriája



|

Adatközpontokban vetik majd be a DIMM formátumba öntött, nem felejtő Intel Optane memóriamodulokat.

Hirdetés

Amikor az Intel először bemutatta az Optane szériás, 3D Xpoint technológiára építő termékeit, akkor azt ígérte, hogy elmossa a határvonalat a hagyományos SSD-k és RAM-ok között azzal, hogy SSD-hez hasonlóan nem felejtő memóriát kínál, olyan sebességekkel, amit a memóriáktól kapunk. Eddig az adattárolókra koncentrált a cég, PC-khez és szerverekhez kínált Optane SSD-ket. 

Hirdetés

Most viszont itt az első olyan megoldás, amit DIMM formátumba öntöttek. Más szóval az Intel Optane DC nem felejtő memóriát egy DDR4-es RAM helyére is be lehet illeszteni. 

Az adatokat a modulok még egy újraindítás után is megőrzik, mindez pedig drámai mértékben képes felgyorsítani a betöltési időket és a teljesítményt, főleg szervereken, ahol nagy mennyiségű adatot kellene betölteni a tárhelyről a memóriába. Értelemszerűen az Intel adatközpontokban kezd, a cél pedig az, hogy hatalmas mennyiségű memóriát használjanak. Egy modul most 128, 256 vagy 512 GB-os lehet, és processzoronként több mint 3 TB memória is támogatott lesz egy szerverben. 

Minden rendszerrel működnek majd, amiben a Cascade Lake szériás Xeon Gold vagy Xeon Platinum chipek kapnak helyet. Az adatokat áramszünet után is megőrzik, vagyis az újraindítás és a leállítás gond és veszteség nélkül zajlik. 

Mivel megszűnik a tárhely és a memória közötti forgalom okozta késlekedés, ezért nagy előrelépésekre lehet számítani. Gyorsulnak a helyreállítások, a virtuális gépi tárhelyek, javul a felhőalapú rendszerek és titkosítások teljesítménye. A kiválasztott ügyfelek már idén megkapják az Optane DC-t, ami alapvetően jövőre lesz elérhető széles körben.

A hírek szerint az Intel egy óriási adatbázisrendszer újraindításával demózott: Optane DC-vel 16,9 másodperc volt újraindítani a rendszert, míg DRAM memóriával 2100,3 másodperc. Vagyis az Optane DC kontrollált környezetben 124-szeres gyorsulást eredményezett. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.