Hirdetés

Itt az újabb kártevőhullám, ezúttal pénzt bányászhatnak a gépeddel



|

Ugyanazt a sérülékenységet használják, mint a WannaCry esetében - ez a kártevő viszont nagyon csendben van.

Hirdetés

A múlt héten rengeteg gép fertőződött meg zsarolóvírussal, amely olyan sérülékenységet használt ki, amit az amerikai NSA azonosított. Ez szivárgott ki később a Shadow Brokers nevű csoporthoz. 

Hirdetés

Bár a WannaCry zsarolóvírust sikerült megállítani, azok a gépek továbbra is sebezhetőek maradtak, amelyekre nem telepítették a Microsoft biztonsági frissítéseit. 

A jelek szerint ráadásul rengeteg gépre került rá az Adylkuzz nevű kártevő, amely ugyanezt a sérülékenységet használja ki, de sokkal nehezebb felfedezni. 

Az Adylkuzz tulajdonképpen már a WannaCry előtt megjelent, de csak nemrég fedezték fel a szakemberek. A WannaCry ugyanis észrevéteti magát, váltságdíj nélkül nem adja vissza a titkosított fájlokat. Az Adylkuzz ellenben észrevétlen akar maradni, ugyanis a háttérben a PC-k erőforrásait használja, méghozzá Monero digitális pénz bányászatára. 

A Monero hasonló a Bitcoinhoz, és a gépek erőforrásaival lehet bányászni - jelen esetben egy nagy csoportnyi géppel, amelyek egyfajta szuperszámítógépet alkotnak. 

Ez a malware ismét rávilágított, hogy mennyire fontos telepíteni a Microsoft fentebb említett frissítését, illetve modern operációs rendszert használni, és azt naprakészen tartani. Kártevők terén mindig jön majd valami, ami rosszabb

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.