Hirdetés

Javítottak egy kritikus hibát a Windowsban, de a patch új problémákat szült



|

A PrintNightmare névre keresztelt hibát villámgyorsan próbálta orvosolni a Microsoft, azóta viszont pár helyen leállt a munka.

Hirdetés

A napokban fedezték fel azt a jelenséget, amit a szaknyelv most már PrintNightmare néven emleget. A Windows Print Spooler az a rendszer, ami a különböző nyomtatási feladatokat kezeli a helyi hálózaton, egy biztonsági rés miatt azonban ha egy megbütykölt drivert telepítünk valamelyik gépre, akkor azon keresztül a támadók kívülről is rendszergazdai jogosultsággal futtathatnak programokat a gépünkön, és hozzáférhetnek a hálózat adataihoz.

Ez nyilvánvalóan egy komoly probléma, amit a Microsoftnál igyekeztek villámgyorsan javítani, és szinte azonnal meg is érkezett a hotfix, nem vártak a következő nagy frissítési ciklusra.

Hirdetés

Bár a KB5004945  címkével ellátott frissítés valóban betömte a lyukat, az ezzel dolgozó gépek azóta nem tudnak csatlakozni a számla- és matricanyomtatókhoz, főleg akkor, ha egy Zebra gyártmányú hardverről van szó.

A Microsoft elismerte a hibát, az egyetlen megoldást pedig egyelőre az jelenti, ha rollback-eljük a frissítést, ezzel viszont ismét kitesszük magunkat a potenciális veszélynek.

A fejlesztők azt ígérik, hogy hamarosan megérkezik majd a javítás, ami végleg és problémamentesen szünteti meg a biztonsági rést. Ha ez nem lenne elég, a kiadott frissítés sem tökéletes, de a Microsoft már összegyűjtötte az instrukciókat, amiken végighaladva magunk is bezárhatjuk a kiskapukat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.