Hirdetés

Jönnek az ünnepek, eldurvul a processzorhiány



|

Az Intel az ünnepek alkalmából csökkenti a processzorkészleteket, vagyis még többet kell fizetnie annak, aki új CPU-t szeretne karácsonyra.

Hirdetés

Az Intel processzorok vételára továbbra is sokkal magasabb, mint megszoktuk, és mint kellene. Iparági források és neves ügyvezetők szerint a processzorhiány a jövő év első felében is folytatódik, de lehet, hogy 2019-ben végig megmarad. Most pedig kiderült, hogy az idei negyedik negyedévben még jobban eldurvul a processzorhiány, a vételárak pedig tovább emelkednek. 

Hirdetés

Ennek az oka az, hogy az Intel az ünnepek alkalmából csökkenti a kereskedők számára leszállított készleteket. Miért kerül erre sor? Az óriás a tálcás szállításokat részesíti előnyben az OEM-ek felé. 

Ez azt jelenti, hogy a következő hónapokban még nehezebb lesz például Core i5-8400, Core i5-8600K, Core i5-9600K, Core i7-8700K, Core i7-9700K vagy Core i9-9900K chipekhez jutni, ha pedig lehet, akkor nagyon sokba kerül majd egy ilyen. A belépőkategóriában egyes források szerint még rosszabb a helyzet. 

Az Intel megújult stratégiája keretében nemrég fokozta a Core processzorok termelését, a szokásos 15 milliárdos tőkeberuházását 1 milliárd dollárral emelte, és a világon az összes kisebb gyártósorát is beindította, hogy kisegítse a nagyobb üzemeit. Mexikóban, Izraelben és Írországban további bővítésekre lehet számítani. 

Az Intel törekvései azonban alapvetően arra irányulnak, hogy a laptop- és a PC-gyártók ne szenvedjenek készlethiánytól. A boltokban kapható dobozos processzorok nem élveznek prioritást, sőt. Éppen ezért aki maga rakná össze a gépét, esetleg processzort cserélne, elég rossz helyzetbe került. Egyes helyeken a Core i9-9900K ára a duplájára emelkedett, de ez más lapkákról is elmondható. 

A helyzet nyertese egyébként az AMD lehet, hiszen a Ryzen processzorok vételára nem változott, ha pedig igen, akkor inkább csökkent. Az AM4-es alaplapok pedig eleve olcsóbbak, mint az LGA1151-es modellek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.