Hirdetés

Kiberbűnözők egy fontos eszközét próbálja meg felszámolni a Microsoft



|

Bírósági engedélyt kapott a Microsoft, hogy megpróbáljon alaposan meggyengíteni egy bothálózatot.

Hirdetés

Ugyan a hagyományos vírusok már sokkal kisebb fenyegetést jelentenek, mint néhány évvel ezelőtt, a kiberbűnözés továbbra is él és virul olyan módszereknek köszönhetően, mint az adathalászat, vagy a bothálózatok. A Microsoft, amely maga is egy komoly támadás áldozatává vált nemrég, megpróbál fellépni az utóbbi módszer egyik képviselőjével, a Zloader néven ismert botnettel szemben.

Ezek a hálózatok általában vírusokkal megfertőzött számítógépekből állnak, amiket a megfelelő pillanatban aktiválva például terheléses támadásokat indíthatnak hackerek, de adatlopásra, spam küldésére, és sok más célra is felhasználhatják őket, sőt, a vírus terjesztésében is részt vehetnek.

Hirdetés

A kérdéses botnetet, a Zloadert a készítői használták banki csalásra, megfertőzték például iskolák és kórházak számítógépeit, az utóbbiról szerzett egészségügyi adatokkal több esetben megzsarolták a pácienseket, illetve megfelelő fizetségért cserébe más kiberbűnözők vírusainak terjesztését is vállalták. A Microsoft digitális bűnügyekkel foglalkozó részlegének egyik vezetője egy blogposztban arról írt, hogy egy bírósági engedélyt birtokában átvették az irányítást 65 olyan internetes domain felett, amit a Zloadert működtető kiberbűnözők használtak a hálózat bővítésére, irányítására, és a vele történő kommunikációra.

Ezek helyett egyébként a botnet automatikusan generál újakat, de a Microsoft ezt is megpróbálja megelőzni, és 319, már beregisztrált domaint szintén elvettek a hackerektől, amiket később használtak volna a vírusterjesztő hálózatban, illetve a későbbi regisztrációt is igyekeznek meggátolni. A jogi és technikai lépéseket is magában foglaló akcióban több partnere volt egyébként a Microsoftnak, együtt dolgoztak az ESET és a Black Lotus Labs mellett több más szervezettel, illetve az Avast is támogatást nyújtott a munkához.

Az együtt dolgozó kiberbiztonsági szakértők a Zloader egyik készítőjét név szerint is azonosították. Végül úgy döntöttek, hogy a névtelenségtől megfosztva közzéteszik, hogy a bothálózat egyik működtetője a Krím félsziget területén található Szimferopolban élő Denis Malikov, ezzel is azt üzenve, hogy a digitális bűntettek sem maradnak következmények nélkül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.