Hirdetés

Kína kvantumszámítógépe egymilliószor gyorsabb, mint a Google-é



|

A legújabb kutatási anyagok alapján úgy tűnik, nem csak a hagyományos szuperszámítógépeket képesek túlszárnyalni.

Hirdetés

A Google még 2019-ben mutatta be saját, Sycamore névre keresztelt kvantumszámítógépét, egyesek pedig már akkor azt hirdették, hogy egy új kor hajnalán vagyunk, és a hagyományos gépeknek befellegzett, most aztán minden megváltozik.

Hogy pontosan mi is az a kvantumfölény, arról itt írtunk részletesen, és bár elvitathatatlan, hogy ezek a masinák elképesztő dolgokra képesek, azért még nem állt a feje tetejére a világ.

Hirdetés

A kínai kutatók jelenleg két elképesztő rendszerrel is dolgoznak. Az egyik a Zuchongzhi 2.1 névre keresztelt, 66 qubites szörnyeteg (a Sycamore 53 qubites), ami tízmilliószor gyorsabb, mint a jelenlegi legjobb szuperszámítógép, és egymilliószor bonyolultabb számítási műveleteket is el tud végezni, mint a Sycamore.

Ami azonban egyesek szemében még ennél is izgalmasabb, az a Jiuzhang 2.0, ami egy fény-alapon működő kvantumszámítógép. A fontonikus eljárásnak köszönhetően egy hagyományos géphez képest 10²³-szor gyorsabban képes műveleteket elvégezni. Ez egyelőre egy elég korlátozott alkalmazási terület, csak nagyon speciális körülmények közt, és speciális feladatokra használható, úgyhogy mindenki megnyugodhat: egyelőre nem fenyeget az a veszély, hogy ezek a gépek tovább fokozzák a chiphiányt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.