Hirdetés

Erre az operációs rendszerre vált Kína a Windowsról



|

Linux-alapú az UOS, ami egy kínai fejlesztésű operációs rendszer. Ezzel akarják kisöpörni a Windowst az országból.

Hirdetés

Egy ideje már nyílt titok, hogy Kína egy saját fejlesztésű operációs rendszerrel szeretné néhány éven belül minden egyes kínai számítógépről örökre eltüntetni a Windowst. A Linux-alapú megoldás neve UOS, ami annyit tesz: egységesített operációs rendszer. Az első, januárban megjelent stabil változat után az Union Tech rendszere most már képes 30 másodperc alatt bebootolni a kínai gyártású chipeken. 

Hirdetés

Mindez azért jelentős előrelépés, mert Kína nem csak az amerikai szoftverektől, az amerikai hardverektől is meg akar szabadulni. Mindennek jó oka van, és a ZTE, valamint a Huawei példája is jelzi ezt: az előbbi egy darabig amerikai chipeket nem kaphatott az okostelefonjaihoz, az utóbbi pedig továbbra sem élvezi a Google támogatását, így Kínán kívül nem versenyképesek a mobiljai. 

A nemzetközi helyzetre tekintettel Kína olyan saját szoftvereket akar, amelyekkel akkor is minden zavartalan, ha Amerika el akarná vágni az országot. A piac jelenleg 1 százalékát sem teszik ki a kínai operációs rendszerek, de a Union Tech szerint a részesedésük a jövőben 30 százalékra emelkedhet, és eközben a kínai processzorok is egyre népszerűbbek lesznek (ezek fejlesztésén is dolgoznak, hogy leváltsák az amerikai megoldásokat, első körben kormányzati szinten és a főbb iparágakban). 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.