Hirdetés

Kiszivárgott a belépőszintű Alder Lake processzor



|

A tizenkettedik generációs Intel Core i3 processzor specifikációi mellett a teljesítményét is megismerhettük.

Hirdetés

Az Intel annyiból elérte a célját a 12. generációs CPU-kkal, hogy aki a piacon elérhető legmagasabb teljesítményre vágyik, annak jelenleg az i9 12900K-t kell célba vennie. Viszont a felső és középkategóriás processzorokat a megfelelő alaplapcsaládokkal együtt további Alder Lake modellek követik majd, amik közül a tuningolhatóságot jelző K-mentes modellekrről egyelőre még nem hallottunk. A belépőszintet képviselő i3-as változat idő előtt a sajtó kezébe került.

A 12100-as modellszámot viselő processzor egy mérnöki példánya a tajvani Xfastest.com szerkesztőségébe jutott el, ahol rögtön alapos tesztelésnek is vetették alá.

Hirdetés

Ahogy a CPU-Z-ből származó screenshotról leolvasható, az i3-as Alder Lake négymagos, és nyolc szálat használhat majd, amik közül mindegyik a teljesítményközpontú Golden Cove mag, az energiatakarékos Gracemontokból nem kapunk ebben a csomagban. Az energiafelvétel így is barátibb lesz, 60-77 wattra számíthatunk ennek a CPU-nak az esetében.

Természetesen a specifikációk mellett a processzor teljesítményét is lemérték, és ha már ezek az adataik megvoltak, melléjük lemérték a szintén a belépőszintet képviselő riválisok, az AMD Ryzen 3 3300X és Ryzen 3 3100 teljesítményét is megegyező RAM és videokártya társaságában.

Egyetlen szintetikus teszt kivételével (amiben jobban teljesített a 3300X), és egy Cyberpunk 2077-es teszt esetében (ahol mindhárom processzor ugyanazt az értéket produlálta), az Intel i3 12100 minden alkalommal a csúcson végzett. Az 5-25 százalékkal nagyobb számítási teljesítmény nyújtása közben ráadásul kevésbé melegedett fel, és az AMD modelljeihez hasonló volt az energiafelhasználása.

Így azoknak jó alternatívát nyújthat a belépőszintű Alder Lake, akiknek teljesen új gépet szeretnének építeni pénztárcabarát módon, de akik meg tudják úszni például az alaplap- vagy éppen a memóriacserét, azoknak a járulékos költségek lehet,  hogy túl drágává teszik az új i3-as Intelt.

Az összehasonlításban persze kétéves AMD processzorok szerepeltek, így lehet, hogy az Intel riválisának némileg elcsúszva, a 12. generációs Intel modellekre válaszul megjelenő új CPU-i megint inkább a piros csapatba csábítják a pénztárcabarát PC-k vásárlóit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.