Hirdetés

Kiszivárgott az AMD Epyc Milan-X processzor, de nehéz megítélni az erejét



|

Az AMD Epyc Zen 3-as processzora a komoly túlhúzásban is együttműködik, de az órajel kevésbé fontos ezeknél a CPU-knál.

Hirdetés

Hamarosan megjelenik az AMD szerverekbe, és más, elsősorban ipari célokra szánt processzorcsaládja, az AMD Epyc legújabb generációja, és ahogy ez a rajthoz közeledve lenni szokott, egy-egy, a partnereknek szánt példány idővel eljut olyan helyekre is, ahonnan a nyilvánosság is megtudhat róluk néhány fontos információt. Most épp egy kínai videoblogger tette rá a kezét még a hivatalos megjelenés előtt a 64-magos, 7773X számú, Milan-X kódnevű modellből rögtön két darabra, de ha őszinték vagyunk, otthoni körülmények között nem igazán tudta letesztelni, mit tud a szerverekbe szánt CPU.

Hirdetés

A kiszivárgott processzorok nagy valószínűséggel mérnöki mintapéldányok, mivel a processzorok tömeges elérhetőségére valószínűleg még hónapokat kell várni. A Milan-X processzorok leginkább lenyűgöző számai talán a cache mennyiségében rejlenek, a megszokott L3-as gyorsítótárból 256 MB, a 3D-s elrendezésű V-Cache-ből pedig 512 MB áll a CPU rendelkezésére. Mivel az Epyc rendszerek kétfoglalatos konfigurációban is működnek, a tesztre összeállított gépben a két processzor összesen 128 magot és 256 szálat, 1608 MB cache-t bocsátott a rendszer rendelkezésére.

Azokkal az alkalmazásokkal viszont nem igazán lehet kihasználni egy ilyen processzor képességeit, amilyenekkel a videós próbára tette a Milan-X chipeket, így egy Cinebench tesztben nem csupán az előző generációs Epyc CPU, hanem még az otthoni felhasználóknak szánt 12. generációs Intel processzor is lehagyta a mérnöki mintadarabokat. Az viszont bebizonyosodott, hogy a Zen 3-as alapokra épülő Epyc processzorok jól bírják az órajel emelését, a videós alaplapja és a rendelkezésére álló hűtési megoldások szabtak elsősorban gátat a túlhúzási próbálkozásainak.

Így is lenyűgöző eredményeket produkált a teszt, a 2,1 GHz-es alap és 3,4 GHz-s gyárilag turbózott órajeleknél jóval magasabbra, 4,8 GHz-ra sikerült felhúzni a CPU-k működési tartományát. A komoly teljesítmény ára egyébként a fogyasztásban is megmutatkozik, a processzorok által gyárilag felvett 280W teljesítmény helyett a videós 1500 W-ra emelte a maximálisan felvehető teljesítményt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.