Hirdetés

Kiszivárogtak az Intel Rocket Lake-S processzorok, 5,3 GHz-en hasíthat a Core i9-11900K



|

Előkerültek az Intel Rocket Lake-S processzorok specifikációi - a jelek szerint az egymagos teljesítményre koncentrálnak majd a chipek, a csúcsot a Core i9-11900K jelenti.

Hirdetés

Az Intel még júliusban jelentette be, hogy a következő-generációs, mainstream asztali CPU-platformja 2021 első negyedévében jelenik meg Rocket Lake néven. Pár hónappal később a Rocket Lake-S-t kezdte emlegetni a cég, és elárulta, hogy a csúcsprocesszor 8-magos és 16-szálas lesz. Most újabb konkrétumok kerültek elő szivárgások formájában. 

A jól értesült források igazából majdnem minden SKU specifikációit megszerezték. A csúcsot a Core i9-11900K jelenti, utóbbi 8-magos, 16-szálas lapka, 3,5 GHZ-es alap órajellel, ami egy-magos TVB mellett 5,3 GHz-ig emelkedik. Az összes magot használva 4,8 GHz lesz a maximum. A cache mérete 16 MB, vagyis magok/szálak és cache terén is visszalépünk a Core i9-10900K után. A TDP értéke itt 250 watt lesz. 

Hirdetés

Az elődökhöz képest 100 és 200 MHz-et emel az órajeleken (egy- és több-magos boost) a Core i5-11400 és a Core i5-11600K. Az egyelőre rejtély, hogy órajel terén tényleg visszalép-e a Core i7-11700K, vagy elírtak valamit. A Rocket Lake-S processzorok Cypress Cove architektúrára épülnek majd, amely Ice Lake magokat kombinál Tiger Lake iGPU-val, 14 nm-en. IPC terén két számjegyű fejlődést ígér az Intel a Comet Lake-hez képest. 

A szakértők szerint az AVX512 utasításkészlet támogatása miatt a Rocket Lake-S lapkák forróbbak lehetnek a vártnál. Tervezőik a hangsúlyt ezúttal mindenesetre az egymagos teljesítményre fektetik. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.