Hirdetés

Komoly zavart okozhatnak a mobil GeForce RTX videokártyák



|

Az órajeleket olyan nagy mértékben variálhatják majd a laptopgyártók, hogy a teljesítmény megítélését tekintve teljes lehet a káosz.

Hirdetés

Az NVIDIA épp azon dolgozik, hogy elérhetővé tegye az RTX 20-szériás GPU-kat mobil formában is. A jelentések szerint azonban meglehetősen nagy lesz a káosz a laptopok piacán, ami az egyes grafikus vezérlők teljesítményét illeti. 

Hirdetés

Az új, mobil GeForce RTX GPU-k teljesítménye ugyanis olyan nagy mértékben térhet el egymástól, amire mostanában nem volt példa. A laptopok gyártói ugyanis teljesen szabad kezet kapnak az órajelek terén, és tetszés szerint igazodhatnak a notebookok hőkarakterisztikájához és dizájnfilozófiájához. Ezmondjuk ebből a szempontból nem rossz dolog, de akad hátulütője is.

A módszer a gyakorlatban azt jelenti, hogy a GeForce RTX 2080 Max-Q órajele akár 735 MHz is lehet, ami több mint 50 százalékos csökkentés az asztali 1515 MHz-hez képest. A nem-Max-Q-s verzió 1380 MHz-en dolgozik, ami még így is majdnem 200 MHz-es mínusz. 

A laptopoknál persze szükség van a csökkentett órajelekre, főleg a nagyobb chipeknél, mint ami az RTX 2080 alatt is van. A probléma viszont az, hogy a gyártók nem igazán teszik közzé, hogy a konkrét laptopban a GPU milyen órajelen dolgozik. 

Mint a példa mutatja, hiába vesz valaki egyforma GPU-val szerelt MSI és ASUS laptopot, azoknak az órajelei és a teljesítményei nagyon nagy mértékben eltérhetnek. A felhasználók vásárlás előtt kénytelenek lesznek kimerítő kutatásokat végezni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.