Hirdetés

Korlátokkal dolgozik majd az ARM-alapú gépeken a Windows 10



|

A Microsoft kitért néhány olyan dologra, amelyre a rendszer nem lesz képes.

Hirdetés

Az ASUS NovaGo, a HP Envy x2 és a Lenovo Miix 630 formájában hamarosan befutnak az első olyan PC-k, amelyek ARM-alapú chippel és Windows 10-zel érkeznek. Ezek merőben eltérnek majd a windowsos mobiloktól és a Windows RT-s eszközöktől, hiszen olyan teljes értékű Windowst futtatnak, ami majdnem megegyezik azzal, ami Intel vagy AMD CPU-t használó gépekre telepíthető. 

Hirdetés

A Microsoft új dokumentációt adott ki a Windows 10 on ARM rendszerhez, és pontosította, hogy miként működik az x86-os emuláció, illetve miket tehetnek a fejlesztők a siker érdekében. Ezzel egyszerre a korlátokat is részletezte az óriás. 

Bár az emulációnak hála a legtöbb, x86-os chipre tervezett program fut majd, az Intel és AMD processzorokra írt 64 bites appok nem lesznek támogatva. Az ARM64-re fordított appok működnek (így az Intéző, a Start menü és a Cortana is, valamint a Jegyzettömb és társai). Az univerzális appok közül az x86-os és az ARM32-es verziók működnek majd. Az ARM64-es UWP appok nem. 

A Microsoft szerint az OpenGL 1.1-et vagy újabbat igénylő játékok és programok sem futnak majd. Ez azt jelenti, hogy elég sok játékról kell lemondani, hiszen az OpenGL 1.2 1998-ban érkezett. Az anti-cheat driverekre építő játékok sem működnek majd a rendszeren. Driverek közül pedig kizárólag az ARM64-es verziók támogatottak, vagyis a specifikusan x64-es vagy x86-os driverre építő hardverek nem működnek. 

A jobbgombos menüt testre szabó appok, illetve a Hypervisor Platform sem támogatottak, vagyis Hyper-V-alapon nem lehet virtuális gépet futtatni sem. 

A Microsoft alapvetően azt ajánlja, hogy a fejlesztők fordítsák újra a nem támogatott programokat a kezelt technológiák egyikével. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.