Hirdetés

Lassan leszakadna Ázsiáról az Apple, amerikaiaknak és európaiaknak adna inkább munkát



|

Egy arizonai chipgyár már biztosan elindul 2024-ben, egyelőre "csak" 5 nanométeres gyártósorral.

Hirdetés

Teljesen egyelőre nem tudja felszámolni Ázsia-függőségét az Apple, de nagyon igyekszik. A Bloomberg információi szerint Tim Cook CEO a cég német mérnökeivel és boltvezetőivel meetingelt, ahol elmondta: amennyire csak lehet, Amerikába helyezik át a chipgyártást, "egy arizonai üzemet már meg is vettek". 

Függetlenül attól ugyanis, hogy ki mit gondol, 60 százalék nem egy stratégiai pozíció

- tette hozzá Cook. Ezzel arra utalt, hogy a világ chipjeinek 60 százalékát Taiwanban gyártják, így például az Apple beszállítója is a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). 

Ehhez képest az arizonai üzem, amiről Cook beszélt, valószínűleg éppen a TSMC által épített gyár, amely 2024-ben indul be 5 nanométeres gyártósorokkal és évi 20 ezer chipes kapacitással. Ezek szerint az Apple ezt - vagy ennek egy részét - veszi meg. A CEO elmondta a németeknek azt is, hogy később, az amerikai átállás függvényében Európában is gyártatnának alkatrészeket. 

Hirdetés

Ez egybecseng azzal, amit az Unió és az amerikai kormány is szeretne. Európában az EU Chips Act gondoskodna arról, hogy kínai helyett helyben gyártott alkatrészeket használjanak a gyártók, Amerikában pedig a Joe Biden által nemrég aláírt CHIPS and Science Act jogszabállyal különítettek el 52 milliárd dollárt arra, hogy támogassák ebben a cégeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.