Legó-processzor, 5G és még okosabb AI: mit várhatunk 2019-től tech-fronton?

|

Az elmúlt hónapok bejelentéseinek egy része már az idei megjelenésekre koncentrált, de a nagy elemzők és tech-magazinok is megtették a maguk jóslatait. Ezekből szemezgetünk.

Hirdetés

Száguldás, por se, szerelem

A sok kütyü persze mit sem ér, ha az internet felé "lassan csöpög a csap". Persze nem is a mobilok jelentik a gondot ezen a téren, a 4G a világ szebbik felén, és szerencsére nálunk is alapvetésnek számít, és a vezetékes internettel elérhető sebesség is jónak számít. Viszont egyre több IoT eszköz zabálja a sávszélességet, a szenzoroktól az okosotthonokat irányító berendezéseken, mesterséges inasokon át az okosvárosok jelzőlámpáiig és az önvezető autókig. Épp ezért idén még többször szerepel majd a hírekben az 5G, egyre több helyen indulnak teszt-jelleggel ilyen szolgáltatások. Egyébként a Cisco előrejelzése szerint a 2019-es teljes internet-forgalom 158 exabájtra nő, ebből a mobil adatforgalmat 16 exabájtra becsülik. Igen, a mobilnet még mindig elég óvatos szelete a tortának, de gondoljunk bele, hogy a legnagyobb adatmennyiség még mindig gerinchálózatokon, adatközpontok között pörög.

PC: szép csendesen előre

Hirdetés

Érdekes módon senki nem villogtat óriási előrejelzéseket a PC-piaccal kapcsolatban. Ez persze nem jelenti azt, hogy megint hatalmas lejtmenet jön, inkább azt, hogy (a fenti Intel híren kívül) nem várnak földrengés-szerű meglepetést. Ezek szerint tehát egy 2019 végén megjelenő laptop is nagyjából ugyanazt tudja majd, mint amit egy 2018-as tudott, csak épp eggyel gyorsabban, egy milliméterrel vékonyabban. A kijelzők közül lassan megnő a 4K-sak aránya, és több tud majd HDR-t is, de nem ez lesz a tömegek által vásárolt modellekben.

A grafikus vezérlőknél inkább az lesz az idei trend, hogy kiderüljön, mennyire életképes hosszabb távon az NVIDIA tavaly megvillantott új irányvonala, lesz-e különösebb visszhangja a ray-tracing irányú fejlesztéseknek (készül-e például elég olyan játék, amely kihasználja az új kártyák képességeit). Jön majd új kártya a sorozatból dögivel, és elindulnak a laptopokba való változatok is, már csak a fogadtatás a kérdés. Emellett pedig lesznek még újabb egereink, billentyűzeteink, hangszóróink és headsetjeink, amik pontosan ugyanazt az elvet követik, mint tavaly, csak most máshol lesz rajtuk az izé és kicsit másfelé tekeredik a bigyó. Egyesek szerint nagyon ráférne már valami igazán látványos vérfrissítés a PC-kre és környékükre, mert addig csak ez a "mindenből eggyel újabb" trend marad.

Ja, és ez az új, nagy durranás az elemzők szerint idén sem a VR / AR lesz, ami szintén bevonul az olyan érdekes új technológiák csarnokába, amire annak idején mindenki felkapta a fejét és új csodának könyvelte el, de mégsem ragadta meg tömegek érdeklődését. Szóval egyelőre idén se reménykedjetek abban, hogy 2019-re már mindenki AR-szemüvegekkel a fején (vagy épp implantokkal a szemében) mászkál az utcán, vagy ül a metrón. Pedig a Szárnyas fejvadász film épp 2019-re jósolt ilyesmit, de úgy tűnik, ez se jött be.

Okos apróságok, csillogó óriások

Hirdetés

A végére hagytunk pár olyan területet, amely valamilyen okból nem, vagy csak lassabban gyűrűzik be kicsiny országunkba. Egyrészt az okos asszisztensek piaca szépen bővül... máshol. Többek között azért, mert a legfontosabb gyártók hivatalosan még mindig nem hozzák be a termékeiket a környékünkre (helló, Alexa), másrészt pedig azért, mert az okoshangszórók idén, de valószínűleg még évekig nem ffogják natív módon kezelni a magyar nyelvet, az ország általános nyelvtudása és idegennyelv-használati hajlandósága miatt pedig kifejezetten elutasító az ilyen megoldásokkal kapcsolatban. Szóval az okosotthon rovatban írjuk szorgalmasan az újabbnál újabb példákat arra, hogyan kapcsolhatjuk fel-le a lakás lámpáit hangüzenetekkel és hogyan adhatunk részletes utasításokat a porszívónak a nyaralásunk idejére, de ezekről legfeljebb csak álmodozhatunk.

A másik nagy trend a szórakoztatóelektronika berkein belül érkezik, idén ugyanis az előrejelzések szerint minden magára valamit is adó gyártó rápörög a 8K felbontású tévékre, amitől máris brutális forgalmat várnak. A hazai eladások azonban azt mutatják, hogy még a 4K-vonatra is alig szálltunk fel, a legjobban még mindig a sima fullHD tévék fogynak az áruházakban, nem is beszélve arról, hogy a magyarok által elérhető 4K tartalmak köre is elég szerény. Persze biztosan lesz így is, aki megveszi a legújabb 8K óriás-csodát, aztán majd a Szomszédok összest fogja rajta nézni felskálázott 360p-ben.

Hirdetés

Most jöttök ti: mit hagytunk ki? Mire vártok idén? Mi az, ami valószínűleg nem jön 2019-ben, de már nagyon használnátok? Várjuk a kommenteket!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.