Hirdetés

Legó-processzor, 5G és még okosabb AI: mit várhatunk 2019-től tech-fronton?



|

Az elmúlt hónapok bejelentéseinek egy része már az idei megjelenésekre koncentrált, de a nagy elemzők és tech-magazinok is megtették a maguk jóslatait. Ezekből szemezgetünk.

Hirdetés

A 2018-as évet a technológiai újdonságok terén a legtöbb elemző és magazin normálisan, de semmilyen téren nem kiemelkedően fejlődőnek értékeli. Szépen érkeztek új hardverek, szoftverek és megoldások, de elmaradtak azok a nagy durranások, mint amilyennek a maga idejében az első iPhone, a Windows 95 vagy épp az első generációs 3D kártyák számítottak. Szóval vajon idén lesz valami kiemelkedő, állakat a földön csattantó meglepetés, vagy megint csak szépen, komótosan haladunk az eggyel újabb generációs processzorok, eggyel nagyobb verziószámú szoftverek vonalán?

Hirdetés

A listát többek között a Forbes, a Deloitte és a Cisco elemzéseiből válogattuk össze, valamint beemeltük azokat a bejelentéseket, amelyeket a gyártók az elmúlt hónapokra időzítettek, de idén érkező újdonságokról szóltak. Az is biztos, hogy simán kihagytunk valamit, szóval a kommentek között jöhetnek azok, amiket nem említettünk, de ti pont azt várjátok a legjobban. Lássuk!

Legó a gépházban

Jönnek a moduláris Intel processzorok. A hagyományos megoldások helyett stackelhető részegységekből, úgynevezett chipletekből építené fel az új generációt, amelyet a gyártó már 2019 végére ígér. Memóriával már láttunk hasonló kísérletet, most a CPU lehet a következő. Kicsit olyasmi lesz ez, mint a 486-os gépek idejében a koprocesszor, csak épp "összelegózva": egy egységben, de különállóan kezelhetjük az alapvető számítási egységet, az AI-t vezérlő komponenst, a grafikát és egyebeket úgy, hogy mi magunk állíthatjuk össze a nekünk megfelelő konfigurációt. Ez ráadásul segíthet az Intelnek kimászni a 10 nanométeres technológiához kapcsolódó megcsúszásából is egy újfajta megközelítéssel - az viszont jó kérdés, hogy tényleg működőképes-e a koncepció, hiszen láttunk már ilyesmit mobiloknál nagyot hasalni. De hátha most bejön a dolog, mert érdekesnek valóban érdekes.

A hagyományosabb vizekre evezve az Intel következő architektúrája a Sunny Cove névre hallgat, ez lesz az idei Core és Xeon processzorok alapja. Az új Gen11 integrált grafikus vezérlők pedig állítólag már képesek lesznek az 1 TFLOPS határt is áttörni. A különálló grafikus vezérlővel viszont idén nem, csak 2020-ban jön elő a gyártó.

Mindehhez persze kissé szurkálódós adalék, hogy a konkurencia már a 3 nanométeres gyártásra készül, szóval lesz itt is pofozkodás keményen.

Az AI-vonaton nincsen fék

Abban mindenki egyetért, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás továbbra is nagyot megy idén. Arra persze továbbra sem kell számítani, hogy a gépi agyakból megszületik a Skynet, vagy valami hasonló szörny, hogy a különféle sci-fikből ismert módokon átvegyék az uralmat az emberiség fölött.

Viszont lesz sok olyan terület, ahol a mesterséges intelligencia segít majd uralmat fenntartani: idén például élesben is elindul a kínai állami megfigyelőrendszer, amely minden helyi polgár tevékenységét rögzíti és egy központi irányelv-rendszer szerint pontozza, ezáltal pedig "jó alattvalónak" vagy épp "rizikós elemnek" minősíti az embereket. A kínai gyártók az AI terén egyre önellátóbbak akarnak lenni (már csak a fagyos amerikai-kínai kapcsolatok, kereskedelmi embargók és egyéb ügyek miatt is). A Huawei gőzerővel fejleszti a saját AI-chipjeit, de nem csak ez az óriási ország dolgozik ilyen szinten. Az Egyesült Államokban folyamatosan szivárog be a mesterséges intelligencia olyan állami és kormányzati rendszerekbe, mint az adózás, a választások lebonyolítása, vagy épp a társadalombiztosítás. Persze ilyesmik szép lassan megjelenhetnek majd más országokban is, de azért 2019-ben még ne várjunk arra, hogy mondjuk Magyarországon gépi asszisztens segít a virtuális kormányablakoknál.

Személyes adatok kontra nagy testvér(ek)

Azt mindenképpen elkönyvelhetjük, hogy 2018 katasztrófákat hozott ezen a területen. A Facebook legnagyobb botrányának kirobbanása óta folyamatosan érkeznek a kisebb-nagyobb ügyek, ahol kiderül, hogy akár olyan nagy cégek is, mint a Google, biztonsági résekkel, emberi mulasztásokkal vagy néha szándékos trükkökkel úgy szórják illetéktelenekre a személyes adatainkat, mint a lisztet.

Bár voltak, akik azt jósolták, hogy a Facebookot konkrétan megroppantják majd a botrányok, erre nem került sor, viszont ettől az emberek bizalma alaposan megrendült minden olyan rendszerben és szolgáltatóban, amely valamilyen szinten a személyes adatait kezeli.

Erre lehet a jóslatok szerint jó megoldás a blockchain technológia további terjedése, személyes adatok blockchain alapú tárolása és kezelése. Jó példa a Shopin - egy startup, ami "univerzális vásárlói profilokat" épít megbízható, titkosított blockchain információk alapján. Csak azt az infót engedi ki, amit a vásárló engedélyez. Még a hirdetéseket is a vásárló engedélyezi saját magának, amiért tokeneket kap, melyeket később kedvezményekre válthat be.

Hajtogatható mobilok

Ha nagy durranást keresünk, ez a terület tipikusan olyan, ami akár lehet is alkalmas valami tényleg látványos sikerre, de legalább annyira elképzelhető az is, hogy a látványos belépő (amelyet a Samsung mellett állítólag a Huaweitől várhatunk, de az LG-ről is érkeznek hasonló hírek) csak olyan puskapor-puffogtatás lesz, mint amit annak idején a szabad szemmel nézhető 3D-s kijelzővel szerelt telefonok műveltek.

Van, aki szerint egyszerűen arról van szó, hogy a legnagyobb gyártók ezekkel a modellekkel saját mellüket döngetik, miszerint "mi már ilyet is tudunk", de ezzel nem a hajtogathatós mobilok eladásai kezdenek száguldani, inkább az összes többi terméké a "mi vagyunk a legjobbak" önreklámnak köszönhetően.

Apropó, mobilok: nagyon úgy tűnik, hogy a tavalyi csúcskészülékekben már egyértelműnek számító kétkamerás megoldások helyett jönnek az egyelőre túlzásnak tűnő sokkamerás telefonok, amikről szintén nagyjából év végére derül ki, hogy csak nagyzási hóbortnak vehetjük őket, vagy tényleg adnak akkora pluszt az eddigiekhez képest, hogy a vásárlók megőrülnek érte és mostantól csak ilyet akarnak venni a tej és a kenyér mellé.

A cikk a következő oldalon folytatódik, tessék itt alul rábökni a kettes gombra, foflytatjuk a villámgyors internettel, a PC-k közeljövőjével, a 8K-s tévékkel és az okoshangszórókkal!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.