Hirdetés

Jön a tőzsdekatasztrófa a tech-iparban?



|

Mindenki megérezte a Tencent 143 milliárd dolláros tőzsdei bukását, a befektetők állítólag elfordulhatnak a mesterséges intelligenciára és big datára alapozó tech szektortól.

Hirdetés

A Tencent Holdings Kína második legértékesebb tech cége az Alibaba után, azonban kedden 25 százalékot veszített a piaci értékéből a januári csúcshoz mérten. Ez azt jelenti, hogy rövid időn belül 143 milliárd amerikai dollár ment füstbe. 

Hirdetés

Természetesen ez a gigantikus bukás dominószerű reakciót indított el a tech világban, méghozzá globálisan. A Facebook nemrég szintén igen látványos összeget, összesítésben azóta 136 milliárd amerikai dollárt bukott el, erről külön is értekeztünk

A jelek szerint az a gond, hogy míg a tech szektor gőzerővel nyomja a mesterséges intelligenciát és a big datát a köztudatba, addig a befektetőknek ez már nem elég. Egyre többen kezdik megkérdőjelezni a tech szektor stabilitását és a tech részvények értékét. Emiatt aztán nagyon sokan sorsdöntőnek tartják a Tencent augusztus 15-én esedékes beszámolóját is, ami a második negyedéves pénzügyi eredményeket tartalmazza majd. 

Míg a kisebb cégek sorsa mostanában a felvásárlás vagy az érdeklődés hiányában csőd, addig a nagyok a befektetők szeszélyeivel és néha teljesíthetetlen elvárásaival küzdenek: a Samsung például évek óta elképesztően teljesít számos területen, de a Galaxy S9-es csúcskészülékei nem generáltak minden eddiginél nagyobb keresletet, ez pedig elég volt ahhoz, hogy a kép már ne legyen olyan pozitív a vállalatról.

Ha egy óriás valamely fronton nem képes látványosan nagyobb kereslet-, árbevétel- és nyereségnövekedést felmutatni, akkor a befektetők csalódottá válnak, ez pedig nagyon súlyos mértékben érződik a tőzsdei reakciók és a média megítélésének, figyelmének formájában. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.