Hirdetés

Lekapcsolták a Petya terjesztőjét



|

Egy 51 éves ukrán férfi nagyjából 400 gépet fertőzött meg a zsarolóvírussal.

Hirdetés

Az ukrán rendőrség letartóztatott egy 51 éves nikopoli férfit, aki a vádak szerint a Petya zsarolóvírust terjesztette. A ransomware még júniusban okozott világméretű fennakadásokat, miután rengeteg számítógépen titkosította a fájlokat és meghajtókat, majd követelt azok feloldásáért váltságdíjat. 

Hirdetés

Az ukrán sajtó szerint az 51 éves férfi egy olyan oktatóvideót tett közzé, amelyen a Petya zsarolóvírust mutatja be. A megjegyzéseknél megosztott továbbá egy hivatkozást, amely egy közösségi oldalra vezetett. Ide ő maga töltötte fel a kártevőt, és terjesztette is. 

A vádak szerint a Petya.A kártevővel nagyjából 400 gépet fertőzött meg (legalábbis közvetlenül). A rendőrök olyan információkra is bukkantak, amelyekből kiderült, hogy mely szervezeteket fertőzte meg sikeresen. 

A rendőrök a házkutatás során számítástechnikai eszközöket foglaltak le, és egy olyan szoftvert is találtak, ami nagyon hasonlít a jól ismert zsarolóvírushoz.

Szerencsére a vírus felbukkanása óta már sokkal többet tudunk a védekezésről. Mit kell tennie annak, aki szeretné elkerülni az effajta kártevőket? Mutatjuk. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.