Hirdetés

Lenovo Legion 5i teszt - elegáns, de erős



|

Ne tévesszen meg a visszafogott külső, a Legion 5i erős. Tesztünkben azt kerestük, vajon rejt-e sokkoló és váratlan meglepetést a gép - és nem kellett csalódnunk!

Hirdetés

Mára már ikonikusnak tekinthető a Lenovo Legion egyedi kialakítása, aminek legmarkánsabb eleme, hogy a zsanérok nem a készülékház élén, hanem attól nagyjából 2-3 cm-rel beljebb találhatók. Ez a megoldás olyannyira bevált az évek során, hogy egyes konkurensek már másolják is, de azért a Lenovo egy kis lépéssel előttük jár. A tesztünkre érkezett Legion 5i nem csúcskategóriás, nincsen benne értelmetlen luxus, viszont a jó hír, hogy az észszerűség az árazásban is visszaköszön.

Hirdetés

Elegáns gamer, nem puhány gamer

A Legion 5i 15" külső borítása abszolút fekete, a fedlapon és a csuklótámaszon mindössze egy-egy ezüst alapú Lenovo felirat látható, illetve a fedlapba nyomva olvasható a Legion felirat az "O"-ban az egyedi Y-jellel. A mérnökök felváltva alkalmaztak sima és érdesített felületű műanyagot, de tény, hogy a készülékházban fém nem igazán van. Ez nem a legjobb hír, de egyrészt nem csúcsmodellről van szó, másrészt a megépítés egészen masszív és a szélről beljebb mozgatott zsanérok is segítenek ebben.

A portokat egészen érdekesen szórta szét három oldalra a Lenovo, így például hátulra is került pár, beleértve a tápcsatlakozót, a Type-C-t, normál USB-t és a LAN-t is. Ez nem rossz megoldás, főleg úgy, hogy ritkaságszámba menően a Type-C mellett négy darab normál Type-A USB 3.2 Gen1 (=USB 3.0) portot is kapunk. Ez már mindenféle periféria és külső tároló csatlakoztatásához bőségesen elegendő, illetve jobb és bal oldalon is akad egy-egy ilyen csatlakozó, hogy kényelmesen dughasd be gameregeredet.

A fedlapot felnyitva egy 15,6 colos, átlagos fényerejű full HD kijelző fogad, amely képes akár 144 Hz-es frissítésre is, ám az adaptív képfrissítés, a FreeSync és a G-Sync nem támogatott. A képminőség átlagos, egy ilyen szintű gamernotebooktól ez a szint várható el, vagyis csalódástól nem kell tartanod - talán csak a fényerőben lehetne kicsit erősebb a Legion 5i. A káva kellőképpen keskeny, felül pedig elfért egy webkamera is, amely ugyan nem arcfelismerős, viszont kapott egy kis takarólemezt, így ha nem használod, fizikailag blokkolhatod a lencsét.

Alul egy négy szegmensre osztott RGB-háttérvilágításos, magyar kiosztású és szitázású billentyűzetet találunk. A gombsapkák formája és mérete némileg hajaz a ThinkPad szuper megoldására, de azért még nem az a szint. Kicsit laposabb és kevésbé határozott a taktilis tulajdonsága, ám ennek ellenére gyorsan és pontosan lehet rajta gépelni. A touchpad hajszálpontos és átlagosan nagy méretű, az integrált gombok használata nem kényelmetlen.

Mi őszintén örültünk, hogy a ki/bekapcsoló nem egy hagyományos gomb a klaviatúrán, hanem középen egy külön nyomógomb, azonban ebből kihagyták az ujjlenyomat-olvasót, ahogy egyéb biometrikus azonosításra sem képes a Legion 5i.

A Legion 5i hozzánk eljutott konfigurációjában egy Intel Core i7-10750H processzor dolgozott. Ez egy 10. generációs, 6-magos Intel Core i7 CPU, amely a Hyper-Threading Technológiának köszönhetően akár 12 programszállal is boldogul, illetve Turbó módban 5 GHz-ig képes felpörögni - feltéve, hogy csak egy mag kap nagy terhelést. Ez a játékoknál nem egyszer előfordul, így gamergéphez ideális választás. Komolyabb szerkesztési- és kódolási feladatokban már bizonyítottan jobb az AMD Ryzen 4000-es szériája, de azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy ha ezt a gépet választod, fájdalmas CPU- sebességproblémáid egy jó darabig nem lesznek.

Sajnos ez már kevésbé igaz a rendszermemóriára, amely ugyan DDR4-3200-as típusú, ám csupán 8 GB és egycsatornás módban dolgozik, vagyis 1 darab modul. Már ebben a szegmensben is elvárás a 16 GB kapacitás, még szerencse, hogy ez később egyszerűen, nagyjából 10-15 ezer forintért megoldható. Az SSD természetesen NVMe típusú, vagyis PCIe 3.0 x4-en kapcsolódik és fél TB kapacitású, így a legnagyobb helyet foglaló játékot is fel tudod telepíteni. A pontos típus: SKHynix HFM512GDHTNI, amely szekvenciális olvasásban szépen hozza az elvárható átlagot (2,3 GB/s), viszont írás terén gyengélkedik (1,1 GB/s), ami sajnos ebben az árkategóriában a gamernotebookoknál nem egyedi eset. A hálózatos rész roppant fontos egy gamerlaptopnál, és itt nem is hagy cserben a gép, bár

prémium gamer megoldást sem kapsz pénzedért.

Az RJ45-ös csatlakozó egy szimpla Realtek GbE vezérlőhöz csatlakozik, a WLAN modul pedig a jól bevált Intel AX200-as kártya, így a Wi-Fi 6 kompatibilitás garantált. A hangzás nyilván jobb, mint egy ultrabook esetében, de ha tényleg szeretnéd beleélni magadat a játékba, mindenképpen szerezz be egy headsetet hozzá.

Mindezt egy 26 mm vastag házba csomagolva kapod meg, amely 2,3 kg-os a beépített, 60 Wh-s akkumulátorral rendelkezik. Sajnos Type-C PD-töltést nem támogat a Legion 5i, a mellékelt hálózati töltő sem túl kicsi (ahogy minden másik gamernotebooknál is hasonló méretű), viszont a gép dobozában ott lapul egy RGB-s világítású gameregér is, ami kellemes és hasznos kiegészítő.

Csak a bevált recept

A Legion 5i 15 a 10. generációs Intel Core i7 CPU-val és ezzel a körítéssel kiválóan alkalmas munkára, tanulásra, sőt, videóvágásba, némi 3D-s szerkesztésbe sem fog beletörni a bicskája. Mégis, hiába a visszafogott külső, a gép elsődleges feladata a játékok futtatása. Ehhez egy GeForce RTX 2060-as GPU aktiválódik, amint elindítod kedvenc játékaidat (vagyis az Nvidia Optimus működik és 2D-s módban a GeForce GPU teljesen lekapcsol, hogy hosszabb legyen az üzemidő). A "legkisebb", hardveres Ray-tracingre képes GeForce GPU igencsak jól teljesít full HD felbontásban, ahogy az a mérési eredményeinkből is látszik: a legtöbb játék maximális részletesség mellett is zökkenőmentesen száguld 60-100 fps-sel, csupán egy-egy hardverigényesebb cím húzza le ezt a tempót 50 fps környékére.

Természetesen a Ray-tracinget is beaktiváltuk 1-2 címnél, hogy lássuk, itt mire számíthatunk, de sajnos ezt nem fogadta kitörő lelkesedéssel az RTX 2060. Fortnite alatt maximális részletesség és közepes RT-effektek mellett sokszor 20 fps környékére esett a tempó, ami

egy kompetitív játéknál egyenlő a halállal.

Persze a DLSS-t is be lehet vetni, ez sokat segít, illetve a részletességgel is lehet annyit játszani, hogy azért némi RT-effektet is láss normál sebességen futva, és így már egészen játszható egy újabb, mondjuk egyjátékos AAA-cím aktivált sugárkövetéses effektek mellett is.

A zajszint terén viszont jól vizsgázott a Legion 5i. Munka, általános felhasználás során a gép szinte teljesen néma, ha pörögnek is a ventilátorok, az csupán minimális szélzaj. Játék mellett már egyértelműen hallani, hogy küzd a gép, viszont ilyenkor egyrészt nem mértünk szintetikus tesztekben komolyabb throttlingot (a további melegedést megelőző teljesítménycsökkentés), másrészt a szélzajt nem kísérte visító ventilátorhang és egyéb, nagyon zavaró tényező. A teszt során volt úgy, hogy azonos szobában egy PS4 Pro is teljes terhelésen dolgozott, ez pedig totálisan elnyomta a Legion 5i szélzaját.

 

Verdikt

Kezdjük a zárszót a fanyalgással, negatívumokkal. A készülékház műanyag és a gép különleges, egyedi és lélegzetelállító extrát sem tartogat, beleértve gamer hálózati vezérlőt, biometrikus azonosítást, 4G modemet, szuper kijelzőt, G-Sync kompatibilis kijelzőt vagy Type-C PD-töltést. A 8 GB RAM is megérett a bővítésre és az NVMe SSD sebessége is csupán átlagos, kiemelkedőnek egyáltalán nem mondható.

Ugyanakkor a gép összteljesítménye kielégítő, a 10. generációs Core i7 és az RTX 2060 páros jól teljesít, legyen szó bármilyen feladatról. A kijelző nem kimondottan fényes, de a 144 Hz jól jön és azért a képminőség miatt sem tudunk nagyon fanyalogni. A hűtés zajszintje kifejezetten jó, a 4+1 USB portnak örültünk és ezek elrendezése is megfelelő. A kitakarható webkamera és az egyedi zsanérmegoldás hasznosak és jól vizsgáztak a mindennapos használat során, a billentyűzet pedig kényelmes, az elrendezés gyorsan megszokható és gyorsan lehet gépelni rajta.

Mindezért nagyjából 470 ezer forintot kér a Lenovo, ami átlagos ár az RTX 2060-as gamernotebookok világában. A többi modellnél elegánsabb, visszafogott külső sokakat meggyőzhet, akik munkahelyen is használni szeretnék a gépet, bár azzal számolniuk kell, hogy vagy cipelik a nagy méretű töltőt, vagy beszereznek egy másodlagosat is, mert a terhelés mellett mért 211 perces üzemidővel egy átlagos, 8-órás munkanap nem tudható le töltés nélkül.

Lenovo Legion 5i 15

Ár: 469 890 Ft
A gép összteljesítménye kielégítő, a 10. generációs Core i7 és az RTX 2060 páros jól teljesít, legyen szó bármilyen feladatról.
PRO
  • egyedi dizájn
  • 4+1 USB port
  • Wi-Fi 6 és GbE LAN
  • jó hűtés
  • kényelmes billentyűzet
Kontra
  • semmi egyedi, különleges extra
  • átlagos teljesítmény
  • csak 8 GB RAM
  • műanyag készülékház
  • A kijelző lehetne jobb fényerejű
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7227
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Lenovo Legion 5i 15
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 77
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-11-04 17:49:39
    [gameinfo_webpage] => https://www.lenovo.com/hu/hu/laptops/legion-laptops/legion-5-series/Legion-5i-15/p/88GMY501434
    [gameinfo_tags] => Lenovo, Legion, Intel, Core, GeForce, Nvidia, gamer, gaming, pc gaming, teszt, notebook, gamernotebook, laptop
    [gameinfo_url] => lenovo-legion-5i-15
    [gameinfo_pro] => egyedi dizájn
4+1 USB port
Wi-Fi 6 és GbE LAN
jó hűtés
kényelmes billentyűzet
    [gameinfo_kontra] => semmi egyedi, különleges extra
átlagos teljesítmény
csak 8 GB RAM
műanyag készülékház
A kijelző lehetne jobb fényerejű
    [gameinfo_data] => 
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 469 890
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A gép összteljesítménye kielégítő, a 10. generációs Core i7 és az RTX 2060 páros jól teljesít, legyen szó bármilyen feladatról.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 77
            [manufacturer_name] => Lenovo
            [manufacturer_url] => lenovo
            [manufacturer_link] => http://www.lenovo.com/hu/en/
            [link] => /gyarto/lenovo
        )

    [link] => /termekinfo/lenovo-legion-5i-15-7227.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => egyedi dizájn
            [1] => 4+1 USB port
            [2] => Wi-Fi 6 és GbE LAN
            [3] => jó hűtés
            [4] => kényelmes billentyűzet
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => semmi egyedi, különleges extra
            [1] => átlagos teljesítmény
            [2] => csak 8 GB RAM
            [3] => műanyag készülékház
            [4] => A kijelző lehetne jobb fényerejű
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.5
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    6

  • Kijelző:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.