Hirdetés

A Lenovónál minden szebb és még tovább bírja



|

Egy csomó laptopon már ultrafényes 4K kijelző figyel, nagyon rámentek az akku üzemidejére is, de mobilos téren is igyekeznek: mutatjuk, miket hozott a Lenovo Berlinbe.

Hirdetés

Az IFA 2019 kiállításon azzal kezdte a mondandóját a kínai vállalat, hogy ők bizony hallgatnak a felhasználókra, viszont tényleg nem csak üres frázisokat puffogtattak, mivel nemrég egy részletes közvéleménykutatást végeztek azzal kapcsolatban, mire is vágyik az istenadta nép egy laptoptól vagy hibrid eszköztől. A válaszok alapján magasan vezet a minél jobb minőségű kijelző, valamint az akkumulátoros üzemidő, és ezért több egyéb fejlesztés mellett erre a két területre feküldtek rá az elmúlt időszakban.

Hirdetés

A kínai gyártó egyébként is ügyesen sáfárkodik az IBM-től 2004-ben átvett PC-üzletággal, egy pillanatig sem a múlt dicsőségéből élt, folyamatosan fejleszti a kínálatát és jelenleg is a legnagyobb PC-gyártó a maga 25 százalék környéki részesedésével. Most sem aprózták el a bejelentéseket, amelyek főként laptopokra, hibridekre és tabletekre fókuszáltak, de a Motorola (pardon, legújabb írásmód szerint motorola) logo alatt is igyekeznek érdekes újításokat villantani.

Mindenkinek szíve yoga

Laptopok terén a fenti újdonságok egyrészt azt jelentik, hogy a legtöbb új modell kijelzői körül már alig maradt káva, a megjelenítő-test arány már 90 százalék fölé nőtt. Emellett sok eszközbe (alapértelmezésben vagy opcionálisan) 500 nites fényerejű panel került, amivel már tényleg nem gond tűző napsütésben is kontrasztos, színgazdag képet kapni. A legfelsőbb kategóriában már szintén alapból vagy külön rendelve 4K HDR panelek is elérhetőek. Erőnek sincsenek híján az újdonságok, a legtöbb modellben már az Intel tizedik generációs Core processzorai dolgoznak. Az új laptopok és hibridek akkumulátorának üzemideje akár 60 százalékkal is tovább bírja, mint korábban, ráadásul elég mindössze negyed órányi gyorstöltés ahhoz, hogy utána 2 órán át bírja a gép. Emellett szintén több modellben lezárható webkamera segíti a kukkolók elleni védekezést, és sok esetben az Amazon Alexa hangvezérelt asszisztense is alapértelmezett "tartozék".

Néhány példa a 2-az-egyben laptop-tablet hibridekre: a 13,3 hüvelykes Yoga C640 is a legújabb Core generációval rendelhető (akár i7-tel is), és 20 órán át bírja az akku egy feltöltéssel. Az apróság FHD kijelzőt kapott és LTE verzió is elérhető belőle, igazi utazó mindenes, amely 899 eurótól kezdődő áron kapható. A Yoga C740 szintén 899 eurótól indul, de már 14 és 15,6 hüvelykes változatban érkezik, utóbbit akár VESA400 HDR kijelzővel is megkaparinthatjuk. A felhasználók felé néző hangszórók Dolby Atmos kompatibilisek, az FHD kijelzős, vékony gép akár 13-15 órán át bírja egy szusszal.

Vékony kiviteléhez képest igazi erőmű is varázsolható a C940-ből, amelybe akár Core i9 is kérhető GeForce GTX 1650 mellett. Itt is van 14 hüvelykes verzió (amit a vékony káva miatt akkora "testbe" tudtak begyömöszölni, mint korábban egy 13 hüvelykes modellt), a 15,6 hüvelykes változatba pedig szintén kérhetünk 500 nites 4K HDR panelt. Ez esetben 9,5 órás az akku üzemideje, de "sima" FHD kijelző mellett akár 17,5 órán át bírja a vékony, de izmos hibrid. A legolcsóbb kiépítés ebből a modellből 1499 euró.

Az S940 már korábban is létező modell, amelyet kissé felturbóztak mostanra, viszont kapott egy kisebb testvért S740 néven, itt szintén 14 és 15,6 hüvelykes változat elérhető, opcionális 4K HDR kijelzővel és Core i9-cel. Az alapár itt is 899 euró, ami persze az opcióktól függően szépen kúszhat felfelé.

Üzleti kategóriában a ThinkPad márkanév mellé felsorakozó ThinkBook 14 és 15 lehet érdekes, amelyekben érdekesség, hogy az ujjlenyomat-olvasót a bekapcsológombba költöztették. Ezekben a modellekben szintén a legújabb generációs Core procik dolgoznak DDR4 RAM és PCIe SSD társaságában, valamint kérhetünk belőlük Wi-Fi 6 kompatibilis verziókat is. Az alapár itt a 14 hüvelykes változatnál 675, míg a nagyobb testvérnél 665 euró.

Tablet és parancsnoki központ

A Lenovo szerint egy tablet önmagában már kevés, az új modelleket a gyártó egyértelműen az okos otthonok vezérlőpultjaként képzeli el, amelyek reagálnak a hangutasításokra, és kapcsolatban állnak az összes intelligens kütyüvel a lakásban. A Yoga Smart Tab annyiban Yoga, hogy egy hátulról kihajtható talpacskája van, így amolyan képkeret-módra az asztalra állíthatjuk, hogy a Google Assistant innen figyelje az utasításainkat. A 10 hüvelykes FHD érintőkijelző alatt sztereó JBL hangrendszer is elfért, Snapdragon 439 SoC, 3 illetve 4 GB RAM, valamint 32 / 64 GB háttértár mellett, mindezért 299 eurót kérnek.

A Smart Tab M8-nak nem talpacskája van, hanem dokkolóba helyezhető, ez a modell önmagában 149 euróba kerül, és szintén Google Assistant figyeli rajta a hangunkat. Végül jött egy 7 hüvelykes apróság is, a Smart Display 7, amely szintén Google Assistant alapú.

Csak nézünk, mint a moziban

Az új Lenovo monitoroknál nem csak a képminőségre fókuszáltak, hanem arra is, hogy a lehető legkevésbé fárassza és károsítsa a szemünket a folyamatos kijelzőbámulás. Ezért több modellt is a TÜV Rhineland kapcsolódó szabványai alapján minősítettek. A Q27q monitor nevéből kitalálhatóan 27 hüvelykes, 2560x1440 képpont felbontású, és hipervékony, mindössze 6,9 milliméteres. A Q24i mérete 23,8 hüvelyk, felbontása FHD és szintén ugyanilyen karcsú. A nagyobbik monitor 299, míg a kisebbik 169 euróért lesz kapható még szeptemberben.

A ThinkVision S28u-10 igazi munka-monitor, vibrálásmentes és szemkímélő kialakításával azt szeretnék elérni, hogy egy hosszú munkanap végén se folyjon ki a szeme annak, aki ilyet használ. A 4K paneles újdonság októberben érkezik és 300 euróba kerül.

motorola csupa kisbetűvel

Úgy tűnik, mostantól így kell írni a patinás mobilos márka nevét, amelyet már egy jó ideje szintén a Lenovo pátyolgat (mármint nem csak a nevet, hanem a márkát is természetesen). Két új telefon érkezett Berlinbe, a komolyabbik a moto one zoom: a 439 eurós készülék négykamerás kiépítést kapott 48 megapixeles fő szenzorral, Quad Pixel technológiával és duál optikai képstabilizátorral, éjszakai fotós szoftverrel. Az akku 4000 mAh kapacitású, és TurboPower gyorstöltésre képes. Az FHD felbontású 6,4 hüvelykes MaxVision OLED kijelző a mobil teljes előlapját lefedi, a burkolat pedig különleges "3D szatén-üveg" felületkezelést kapott.

A moto e6 plus egy középkategóriás modell, amit szintén ffotózásra hegyeztek ki, és 179 eurós árcímkét kapott. Dupla hátlapi kamerája van, a 13 megapixeles fő lencse mellett egy 2 megapixeles mélység-szenzorral. A kijelző HD+ felbontású, és itt is igyekeztek különleges, fémhatású burkolattal feldobni a mobil kinézetét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.