Hirdetés

Lézeres mindenes: 100 ezer alatti lézernyomtatók



|

Hiába a nagy digitalizálódás, még mindig sok minden van, amit érdemes kinyomtatni. Megkerestük a 100 ezer forintnál olcsóbb lézernyomtatók legjobbjait.

Hirdetés

Felmérésünk szerint olvasóinknak közel a fele (47 százalék) továbbra is rendszeresen nyomtat, a teljes digitalizálás szerencsére még nem történt meg. Habár mi is arra bátorítunk mindenkit, hogy kétszer is gondolja meg, mit nyomtat ki, vannak olyan emlékek, dokumentumok, amelyeket nem érdemes csak digitálisan tárolni, ráadásul az internet tele van olyan csináld magad ötletekkel, projektekkel, amelyek alapján bárki elkészítheti otthoni dekorációját, meghívóját vagy éppen matricacsomagját. Iskolakezdéskor sok családban téma lehet a saját otthoni nyomtató beszerzése, hiszen a legtöbb iskola a beadandókat továbbra is papíron várja. Ennek apropóján megnéztük azokat a lézernyomtatókat, amelyekkel kiszolgálható egy nagyobb család vagy éppen egy kisebb iroda nyomtatási igénye, és ezúttal kifejezetten az egy- funkciós megoldásokra fókuszáltunk.

Hirdetés

Felhívásunkra végül három nyomtató érkezett szerkesztőségünkbe, amelyek nagyjából egy árkategóriát próbáltak lefedni, a legolcsóbb és a legdrágább versenyző között mégis 20 ezer forint különbség figyelhető meg. Tesztünk során elsősorban a nyomatminőséget vizsgáltuk, másodsorban az üzemeltetési költséget, harmadsorban pedig a funkcionalitást. A csatlakoztathatóságot nem néztük, mivel e tekintetben nem tér el a három modell tudása, mint ahogy a használható adathordozók típusa A5, A6, B5, B6, B6 és boríték) és maximális vastagsága (220 g/m2) sem.

HP Color LaserJet Pro M254dw

Tesztünkre a HP küldte a legolcsóbb és egyben legkisebb nyomtatót, amely nem lépi át a 15 kilogrammos súlyhatárt. A termék a dw vonalat erősíti, azaz beépítetten tartalmaz duplex fordítómotort és Wi-Fi adaptert is, gyakorlatban viszont az automatikus duplex fordítómotort nem sikerült munkára bírnunk tesztünk alatt, vélhetően driver hiba miatt. A riválisokhoz képest a LaserJet kevésbé terhelhető, maximális havi kapacitása 40 ezer oldal, míg az ajánlott 2500 oldal, azaz például könyvelőirodába nem va1ó. Becsült, 8,4 forintos monokróm nyomtatási költsége viszonylag magasnak mondható, és színes A4-es nyomtatáskor is körülbelül 40-50 forintos tintakiadással érdemes számolni.

A drágább HP modellekhez hasonlóan az M254dw is érintőképernyőt kapott, amelyen keresztül minden fontos feladat gyorsan elvégezhető, ráadásul az apró, 2,7 hüvelykes LCD-je elforgatható. A HP nyomatminősége jó, felveszi a versenyt a nagyobb és kicsivel drágább Kyocera printerrel is, viszont 600 dpi-s felbontása, visszafogott funkcionalitása és magasabb oldalköltsége miatt a harmadik hely számára a realitás.

Kyocera ECOSYS P5026cdw

A Kyocera modellje funkcionalitását és bővíthetőségét tekintve ki tudja elégíteni egy kis- és középvállalkozás igényeit, maximális terhelhetősége akár a havi 50 ezer oldalig is elmehet. Ebbe a modellbe már került gépi duplex fordító a gépház alá, és a belső papíradagoló is nagynak mondható, miközben percen- ként akár 26 oldalas sebességet kaphatunk, ami jó érték, de nem kiemelkedő.

A Kyocera nyomatminősége a HP termékéhez mérhető, azaz kissé fakó színeket kapunk, érezhetően spórol a termék a tintával, hogy minél inkább leszorítsa az üzemeltetési költségeket. Emellett képes Mopriára, azaz Kyocera Mobile hálózati üzemeltetésre, valamint 512 MB-os memóriájának köszönhetŐen jó minőségű nyersanyagok nyomtatására is. Habár a gyári értékek szerint 29 másodperces bemelegedési és 10 másodperces nyomtatási idővel kell számolni, tesztünk során meglehetően lassan nyomtatta ki 12 oldalas duplex tesztoldalainkat a gép, két és fél perces átlagideje körülbelül egy perccel volt hosszabb az OKI gépén mért időnél.

Látható, hogy az ECOSYS P5026cdw nagyobb vállalati igények kiszolgálására született, és tudását, funkcionalitását ennek rendeli alá, PC-s kísérő szoftvere például véleményünk szerint a legjobb e mezőnyben, ami részletes beállításra is lehetőséget ad.

OKI C532dn

Habár az OKI modellje összeállításunk legdrágább darabja, körülbelül 18 ezer forintos felára hamar megtérülhet annak, aki sokat nyomtat a készülék- kel. Hatalmas, 6-7 ezres becsült oldalkapacitásra képes festékkazettái mellett akár rendkívül alacsony, 5 forintos monokróm és 36 forintos színes oldal- költség is elérhető vele, arra viszont érdemes már jó előre felkészülni, hogy a nagy, színes festékkazetták ára 65 ezer forint színenként, azaz egy "kezdőcsomag" jóval többe kerül magánál a nyomtatónál.

Cserébe az OKI gyors, a mezőnyben a legszebb nyomatokkal rendelkezik, és a Kyocera megoldásához hasonlóan bővíthető, jól menedzselhető. Rendelkezik 1 GB belső memóriával, belső tárhelyén ráadásul jogosultság nélkül is printelhető dokumentumokat lehet elhelyezni (például egy jelenléti Ívet). A 6000 oldalas havi javasolt terhelhetősége is jónak számít, amely mellé 60 ezer oldalas maximális terhelhetőség párosul.

Az OKI C532dn egyaránt jó választás lehet magánszemélyeknek (kisebb festékkazettákkal számolva) a jó nyomatminőség miatt, illetve kis- és közepes vállalkozásoknak is az alacsony nyomatminőségének köszönhetően. Viszont a hasznos funkcionalitás miatt az OKI modellje messze a legnagyobb, így érdemes lemérnie íróasztalát annak, aki fontolgatja megvásárlását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.