Hirdetés

Már megint késnek az Intel 10 nm-es processzorai



|

2019-re csúsznak a Cannon Lake CPU-k, de addig is jönnek a 14 nm-es Whiskey Lake processzorok.

Hirdetés

Remek eredményekkel zárta az idei első negyedévét az Intel, ugyanakkor a várakozásoknak megfelelően nem igazán tudják felpörgetni a 10 nm-es processzorok gyártását. Vagyis a sorozatgyártás megint csúszik

Hirdetés

Az Intel eredetileg 2015-ben szerette volna piacra dobni nagyobb mennyiségekben az első 10 nm-es lapkáit, azonban azokat többször is el kellett csúsztatni. Most úgy néz ki, hogy leghamarabb 2019-ben debütálhatnak ezek a Cannon Lake szériában érkező CPU-k. 

Mindezt maga Brian Krzanich, az Intel ügyvezetője erősítette meg a legutóbbi beszámoló közzétételekor. Bár kis mennyiségekben már vannak 10 nm-es chipek, a termelésben mutatott fejlődés lassabb a vártnál - ezért 2018 végéről 2019-re halasztották a sorozatgyártást. 

Az Intel addig is további 14 nm-es processzorokkal kárpótolná a felhasználókat. Ezúttal az új Whiskey Lake dizájnra építenek majd - szerverfronton pedig a Cascade Lake rázhatja fel a Xeon-vonalat. 

A 10 nm-es technológia nem csak teljesítményben, hatékonyságban is fejlődést hoz majd. Az elmúlt években az Intel kénytelen volt más módokon fejleszteni, például növelte a processzormagok számát, az órajelek felső korlátját vagy a memória sávszélességét. Mindeközben a rivális AMD új Ryzen processzorokat kínál, olyanokat, amelyek ár és teljesítmény tekintetében is több mint versenyképesek. 

A nehézkes átállás miatt az Intel az elmúlt években többször is kénytelen volt módosítani a tervein és a stratégiáján. Az első 14 nm-es chipek még az ötödik-generációs Broadwell lapkák voltak, azóta viszont 14 nm-es ragadtak a hatodik-, a hetedik- és a nyolcadik-generációs CPU-k is. Az AMD első-generációs Ryzen lapkái 14 nm-es, a második-generációs processzorai 12 nm-es eljárással készültek. 

A 10 nm azonban nem minden: a jó eredményeket mutató beszámolót a tőzsde árfolyamemeléssel köszönte meg az Intelnek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.