Hirdetés

Még idén befutnak a Seagate 30 TB-os HAMR HDD-i



|

Természetesen a tradicionális merevlemezek kapacitása is nő, de a vállalat pár éven belül az 50 TB-t is szeretné elérni.

Hirdetés

Komoly a verseny a merevlemezgyártók között: a 20 TB-os kapacitást mér rég átléptük, a következő álomhatár pedig a mágikus 50 TB, amitől 2-3 évre vagyunk. A Seagate mérnökei folyamatosan feszegetik a határokat, de nem ők az egyetlenek: a Western Digital a Showa Denko közreműködésével alkotta meg legutóbbi nagyágyúját, és a cég már 2025-re elképzelhetőnek tartja az 50 TB-os kapacitás elérését.

A Seagate-nél elsősorban a HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) technológiában látják a jövőt, ennek optimalizálása van a fókuszban, és a 30 TB-ot is ezzel a módszerrel szeretnék átlépni 2023 harmadik negyedévében. Dave Mosley, a Seagate ügyvezetője szerint gyorsabban haladnak a tervezettnél, a technológia széleskörű bevezetése most már elsősorban attól függ, milyen gyorsan tudják valóban profitábilissá tenni a gyártást.

Hirdetés

Szerinte idén még nagyon alacsony lesz a HAMR merevlemezek piaci részesedése, 2024-ben és 2025-ben pedig arra koncentrálnak majd, hogy növeljék a tárolókapacitást.

A nyilvánosságra hozott roadmap szerint 2026-ra tervezik átlépni az 50 TB-os kapacitást, de nem csak a HAMR technológián dolgoznak. Még az idei év első felében befutnatnak a 10-korongos CMR/PMR HDD-k, amik 22 TB-os tárolókapacitást kínálnak. Ezek SMR változata további 2 TB-tal növeli a tárhelyet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.