Hirdetés

Még tovább okosítják a Google mesterséges intelligenciáját



|

Elindult a Google I/O, az óriáscég fejlesztői konferenciája, és máris jönnek az új bejelentések.

Hirdetés

Sundar Pichai, a vállalat vezetője humoros felütéssel indított: azokat az emlékezetes momentumokat idézte fel, amikor már jó ideje használt Google emojikról derült ki, hogy valamiért hibásak. A sajtburgerben például a hús alatt volt a sajt, a sör ikonban pedig az ital csak félig töltötte meg a korsót, de mégis az üveg tetején bugyogott a hab. Aztán persze jöttek a komolyabb témák.

Hirdetés

Miután gyorsan áttekintettük, hogy a tavaly bejelentett Google AI segítségével milyen fontos fejlesztések történtek a világban (például mesterséges intelligenciával és öntanulással felvértezett egészségügyi, diagnosztikai és fogyatékkal élőknek segítő megoldások születtek), jött az első konkrét újdonság.

Mindenhová beszivárgó AI

A Google AI olyan alkalmazásokban is megjelenik, mint a nemrég megújult Gmail, ahol nemsokára automatikus kiegészítésekkel bővül a szövegszerkesztés. Ez persze első körben csak az angolul írt levelekre érvényes, Pichai szerint nagyjából egy hónapon belül érkezik az újítás.

A Google Fotók is bővül több mesterségesintelligencia-funkcióval, az app például képes lesz egy koppintásra élesíteni a képet, vagy egy színes fotóból kiemelni a lényeget, a hátteret pedig kiszürkíteni, illetve ellenkezőleg, egy régi, beszkennelt fekete-fehér fotót automatikusan kiszínezni. Az újdonságok szintén nemsokára elérhetővé válnak az alkalmazásban.

Szintén javít a Google Assistant képességein is az AI: nem csak hat új hangot választhatunk az eddig meglévő egy helyett, a hangképzés is természetesebbé válik, hogy jóval valószerűbbé váljon a telefonok és egyéb eszközök beszéde.

Mindezt egyébként egy teljesen új AI chip segíti: a TPU 3.0 olyan erős, hogy a Google szerverparkjaiban külön vízhűtés segítségével üzemelnek. Innentől rátértek az Assistant további újdonságaira.

Jön a társalkodó robot

A következő bemutatót a híres videóval vezették be, ahol egy nagymama sikertelenül próbálja kimondani a "hey Google" bevezetést, és a folyamatos "háj Gugu" próbálkozások után nem tudja használatra bírni a Google Home hangszórót.

A hasonló esetek, és persze a felhasználói visszajelzések miatt került be a rendszerbe a folyamatos beszélgetés lehetősége. Ezáltal már csak akkor kell megszólítanunk az Asszisztenst, ha elkezdünk egy "beszélgetést" vele, ezután folyamatos oda-vissza módon folyik a kérdések és válaszok sora, miközben a mesterséges intelligencia még azt is képes felfogni, mikor beszél az Asszisztenshez a felhasználó, és mikor szól valaki máshoz a helyiségben.

A rendszer a gyerekek beszédét is sokkal jobban megérti, ráadásul "emberibb" reakciókat ad nekik, például megdicséri őket, ha egy parancsot a "kérlek" szóval adnak ki.

Az Assistanthez kapcsolódóan folyamatosan jelennek meg a hagyományos okoshangszórón túlmutató eszközök is. Ilyen például az LG friss kütyüje, amelyen kijelző is található: ezen elérhető a Google Photos, a Google TV, vagy a Google Maps, de kérésre például egy YouTube-on található receptet és főzőműsort is előhívhatunk.

Mobilon is frissül az Assistant kinézete és ezáltal tudása is nő. A demó során az asszisztenstől megkérdezték egy színésznő életrajzát, és a hang-válasz mellett megjelent az illető fotója és a rövid életrajza. Ugyanígy sokkal összetettebb élményt kapunk akkor, ha például pizzát rendelünk, ekkor megkapjuk a kijelzőn az étlapot, de ha a pizzás cég Assistant-partner, akár rögtön rendelhetünk, és házhoz szállítást is kérhetünk, vagy épp a térképen nézhetjük meg, hová kell mennünk érte.

Háttérmunka

Egyszerre volt csodálatos és ijesztő az a bemutató, amit Sundar Pichai az Assistant háttérben végzett szolgáltatásairól tartott. Ebben a felhasználó megkérte a mobil asszisztenst, hogy foglaljon időpontot a kedvenc fodrászához másnap 12 és 2 óra között. Mivel az üzlet nem egy internetes szolgáltatás, ehhez hagyományos hanghívásra van szükség. Miközben a felhasználó még mindig az Assistant kijelzőjét látta, a mesterséges intelligencia az egyik emberi géphangján végre is hajtotta a hívást (ráadásul a fodrász észre sem vette, hogy nem valódi emberrel beszél). A beszélgetés során kiderült, hogy nincs szabad hely az első lehetséges időpontban, de az Assistant ügyesen végigvezette a beszélgetést, elbúcsúzott, majd bontotta a vonalat. A felhasználó pedig csak annyit látott az egészből, hogy megjelent egy naptárbejegyzés, miszerint holnap mehet is 1:15-re hajat vágatni.

Ez az újdonság persze szintén csak angolul lesz elérhető a következő hetekben. A magyar nyelvet eleve viszonylag kevesen beszélik világszerte a világnyelvekhez képest, ráadásul a nyelvtanunk jóval bonyolultabb is az átlagnál, szóval egy ideig nem számítanék Magyarországra célzó lokalizációra.

A Google I/O konferenciát itt tudjátok élő videó formájában is követni, a történésekről pedig a PC World Online-on folyamatosan, külön kis hírekben tájékoztatunk titeket - ezeket összegyűjtve itt találjátok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.